Parkoviště na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích nabídne motoristům lepší služby. Radnice zde nechá instalovat informační systém, který už před vjezdem bude informovat o aktuální obsazenosti, takže řidiči nebudou na velmi frekventované parkoviště zajíždět zbytečně. Informační systém pro parkoviště v širším centru Českých Budějovic dodá a nainstaluje ČD - Telematika ve spolupráci s partnerem Green Center s.r.o.

„Jedná se o velmi vytížené parkoviště v centru města, které bývá často obsazené a řidiči do něj zbytečně zajíždějí. Proto jsme přistoupili k instalaci tohoto informačního systému, který následně využijeme i v rámci realizace Dopravně informačního řídícího centra, které řidičům poskytne aktuální informace o volných parkovacích kapacitách hned při vjezdu do města,“ uvádí náměstek primátora Viktor Lavička.

E.ON staví dvacetikilometrový plynovod unikátní metodou pluhování ocelových trubek. Nové potrubí zabezpečí dodávky plynu už letos na podzim více než sedmi tisícům zákazníků.
Při stavbě plynovodu použili poprvé v Čechách metodu pluhování

„Se statutárním městem České Budějovice spolupracujeme na rozvoji parkovacích systémů a služeb dlouhodobě a velmi si vážíme, že se nám podařilo vysoutěžit další zakázku v této oblasti,“ říká Jan Vobora, obchodní ředitel ČD - Telematiky.

Parkoviště Senovážné náměstí získá do konce letošního roku nový parkovací informační systém, jehož součástí jsou mimo jiné vjezdový a výjezdový senzor průjezdu vozidel. To umožní získávat aktuální informace o počtu volných míst, které budou zobrazovány na proměnných infotabulích dvou nově instalovaných dopravních značek. Prostor parkoviště bude také důkladněji monitorován dohledovými kamerami.

Hodnota zakázky je zhruba 2,5 milionu Kč a na financování se podílí i Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Doprava. Součástí zakázky jsou také servisní služby na období příštích deseti let.

Obtížný hmyz má letos podle odborníků ideální podmínky k rozmnožování.
Za vyšším počtem komárů stojí dobré životní podmínky a nedostatek predátorů

Město České Budějovice plánuje podobné informační prvky využít i na dalších parkovištích, kde dosud nejsou. Mají se stát součástí celého dopravně informačního systému, jehož zavedení se připravuje v příštích letech. Aktuálně například město v rámci takzvaných tržních konzultací, hodlá upřesnit parametry veřejné zakázky na vybudování, údržba, podpora a rozvoj Dopravně informačního a řídicího centra. Viktor Lavička v této souvislosti zmínil, že město má záměr optimalizovat řízení dopravy prostřednictvím inteligentních telematických systémů. „Na zásadních městských komunikacích jsou už například osazeny strategické detektory, které slouží pro sběr dopravních dat. Tyto detektory budou osazovány i na další místa, abychom získávali co možná nejvíce podrobných informací o dopravě a uměli na ně aktuálně reagovat," uvedl Viktor Lavička. Radnice by tak mohla například aktuálně měnit nastavení semaforů na hlavních tazích.

"V souvislosti s parkovacími zónami již vznikl centrální informační systém pro dopravu v klidu, což je nástroj sloužící pro vydávání parkovacích oprávnění, odhalování přestupků a celkovou správu parkovacího systému. Ze strany města je připravováno i mnoho dalších opatření jako například dynamický naváděcí systém na parkoviště, preference MHD a kamerový systém," doplnil Viktor Lavička.