To je už necelé dva roky první součástí systému, který má nabídnout návštěvníkům města nebo obyvatelům jeho vzdálenějších částí alternativu za dojetí až do centra.

Podle náměstka primátora Petra Holického mají řidiči dostat postupně na několika místech v Budějovicích větší šanci na odstavení vozu mimo centrum, ale přitom jen pár minut pěšky od cíle nebo s jednoduchou návazností na městskou hromadnou dopravu. Vedle Jírovcovy ulice se s podobným parkovištěm počítá třeba v Rožnově. U Sportovní haly plánuje radnice místo současné plochy parkovací dům.

Například jmenované parkoviště v Jírovcově ulici má výhodnou polohu, protože je poblíž křižovatky Pražské třídy a Nádražní ulice. Cesta k němu je jednoduchá od Písku, Prahy i Třeboně. Stavební stroje už zahájily proměnu plochy po bývalých kasárnách. A město má připraveno v pokladně na akci 17,6 milionu korun. „S dokončením počítáme v srpnu,“ říká Petr Holický s tím, že vznikne dalších 257 míst a celkový počet stání tak bude v Jírovcově ulici 438.

Parkoviště je také cílovou stanicí elektrobusů linky 23, které odsud jedou na náměstí Přemysla Otakara II. a cestující přepravují bezplatně. Podle mluvčího dopravního podniku Viktora Lavičky je pak možné dopravit se navazujícími linkami 21 a 22 třeba k nemocnici nebo k vlakovému a autobusovému nádraží.