„Jsme rádi, že můžeme pokračovat dalším ročníkem, protože v loňském roce nám to situace neumožnila. Letos zde pečeme dvanáct prasat, týmy jsou z jižních a západních Čech a jeden i z Karlovarského kraje. Účast návštěvníků je opět ohromná a moc nás to těší. Jsme rádi, že se k nám lidé vrací, je vidět, že mistrovství už má ohlas široko daleko,“ řekl starosta Hartmanic Pavel Valdman.

Příchozí hlasovali o nejlepší pečené prase. K tomu si zakoupili kartičky a jednotlivá kulinářská díla obcházeli. „Mohou ochutnat šest vybraných porcí a vybrat tři nejlepší. Kartu pak odevzdá, hlas lidu tak rozhodne o vítězi,“ vysvětlil starosta. A vítězem se stal tým Polepšovna klub z Točníka, druhý byl tým Prasečinky ze Švihova a třetí místo brali Nezdičtí jezevci. Potřetí na akci pekl také tým Klatovští špekouni a i když na medaile nedosáhli, tak se jim atmosféra líbila a poctivě se připravovali. „Je to tady skvělé. I ta dechovka se k tomu pečení hodí. Trénovali jsme hodně, jezdili jsme péct na různé akce, koupili jsme nový gril, ale recept máme pořád stejný, i když do marinády, kterou potíráme prase, vždy něco málo přidám. Zakládáme si na domácích čerstvých přísadách,“ uvedl za klatovský tým Jiří Mužík.

Slavnosti v Kašperských Horách 2021.
Slavnosti v Kašperských Horách přilákaly davy lidí, představena byla i vlajka

Součástí akce byl i bohatý doprovodný program s vystoupeními, fotbalovým zápasem či Fichtl cupem. Návštěvnost akce je stále vyšší, ale starosta má i záložní plán. „Jsme omezeni prostorem, ale radši oželíme cukrovinky a budeme se těšit jen z masa i piva,“ dodal na závěr.