„Pekly jsme perníčky, aby do Vánoc zvlhly,“ řekla Kateřina Součková ze Suchého Vrbného. Na pečení se o víkendu sešla s dvěma kamarádkami a společně zaměstnaly dohromady i šest svých dětí. „Je to zábavnější, dáme si u toho víno, líp to ubíhá a děti se zabaví. Manželé se nejradši někam zdejchnou,“ usmála se Součková.
Na zdobení perníčků se kamarádky chystají sejít za týden nebo čtrnáct dní. Naplno péct začnou na začátku adventu, tak aby se na Štědrý večer mohly pochlubit deseti až dvanácti druhy sladkostí.
Na odbyt jde i rum
Ani ostatní hospodyňky nezůstávají pozadu. Surovin, jako je mouka, máslo, vejce, oříšky nebo kokos, se v těchto dnech prodá desetkrát i mnohonásobně víc než přes rok.
„Už teď dáváme akce na vánoční zboží. U mouky jsme šli na polovinu ceny a prodával se kamion denně, dokonce se tu stály fronty,“ potvrdila zájem zákazníků Renata Podlahová ze supermarketu Terno. „Výrazný nárůst prodeje je u rumu, rozinek, kokosu,“ dodala s tím, že se nákupy vánočních komodit zvedly minimálně desetkrát i vícenásobně.
Dobrou zprávou je, že potraviny oproti loňsku nijak citelně nepodražily. „Změna žádná výrazná není,“ konstatovala Podlahová. S tím souhlasí i majitelka českobudějovické cukrárny U Broučků. „O něco zdražily ořechy a čokoláda. Rozdíl v surovinách ale oproti loňskému roku příliš není,“ řekla Zdena Kolářová.
Vánoční pečivo ale musela přesto cukrárna zdražit. Balení s jedenácti druhy sladkostí nyní nabízí cukrárna za 240 korun za kilogram, což je přibližně o deset korun více než loni.
Dražší elektřina
„Hlavně se zdražují energie; elektřina, voda i plyn,“ vysvětlila nárůst ceny majitelka cukrárny.
Za vánoční období U Broučků napečou ručně cukrářky kolem jedné tuny sladkostí, přičemž průměrná váha jednoho pamlsku je jeden gram.
Už nyní přijímají objednávky a předpékají cukroví, které budou později dozdobovat. Na plné obrátky se pece a ruce pekařek rozjedou na začátku prosince.