Dvacet lidí s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence najde už za několik dní nový domov v budějovické ulici Na Zlaté stoce.
Domov pro seniory Máj včera slavnostně otevřel nové prostory, zařízení začne naplno fungovat už 1. července. Na všechny klienty čeká zcela nové vybavení a komfortní zázemí i špičková péče, kterou zajistí celkem čtrnáct zaměstnanců.

„Máme zde k dispozici dvoulůžkové pokoje a dva jednolůžkové. Každý pokoj má své sociální zázemí. V tuto chvíli už je všech dvacet míst obsazených, do čtrnácti dnů budou všichni zabydlení," řekla vrchní sestra Alena Douchová.

Zahrada s atriem

Jako jednu z největších výhod zařízení vyzdvihla prostornou zahradu s atriem, kterou mohou obyvatelé domu využívat, aniž by je někdo rušil.
Staniční sestra Jiřina Sedláčková upozornila, že ke každému klientovi musí mít vzhledem k jejich zdravotnímu stavu ošetřovatelé individuální přístup.

„Tuto nemoc nejčastěji provází porucha paměti, takže se budeme maximálně snažit život každého člověka přizpůsobit tomu, na co byl zvyklý dříve tak, aby se u nás cítil dobře, jako doma," vysvětlila sestra s tím, že prostory budou samozřejmě otevřené pro příbuzné klientů, kteří je mohou navštěvovat každý den v době přibližně od 8 do 21 hodin.

Kdo by byl zvědavý, jak nový domov pro nemocné seniory vypadá, může se přijít podívat již zítra, kdy se koná den otevřených dveří. Celá budova je moderně vybavená, nechybí polohovatelné postele nebo speciální sedací vana pro pohodlnější mytí. Chodby jsou pro více bezpečí monitorovány kamerami tak, aby sestra okamžitě věděla o případných potížích klienta. Ve svých pokojích si každý může pomoc přivolat zvonkem.

„Hodnota objektu včetně pozemku byla 8,5 milionu korun. Rozsáhlá rekonstrukce sociálního zařízení stála přes 10 milionů," doplnil náměstek primátora Petr Podhola.