Jak přiblížil majitel křížence David Přibyl, k incidentu došlo v pátek 4. září kolem 18. hodiny. „Art mi neočekávaně vystartoval za srnou, která ležela v příkopu u cesty a nebyla vidět. Potom jsem slyšel jen výstřel,“ popsal nešťastný pátek, kdy jeho člen rodiny utrpěl průstřel hrudníkem.

Našel ho, jak se k němu snaží vrátit po hrázi rybníka. „Z levého boku mu trčely cáry živé tkáně. V náruči jsem ho přenesl přes pole k nejbližší příjezdové cestě,“ dodal, že téměř čtyřicetikilového psa nemohl unést.

ZÁVAŽNÉ NÁLEZY

Jeho cesta ihned vedla do Veterinární nemocnice CB-vet na sídlišti Máj. Podle ošetřující veterinární lékařky Venduly Mackové měl Art jeden vstřel na jedné straně a jeden výstřel na druhé straně kruhovitého tvaru. „Rána jím prošla, ale uvnitř udělala paseku, v dutině břišní jsme našli velké množství broků,“ informovala o nálezech z vyšetření.

SNAHA O ZÁCHRANU

Na klinice postřelené zvíře vyšetřili rentgenem i sonografem. „Majiteli jsme doporučili eutanazii,“ dodala Vendula Macková.

David Přibyl však chtěl svého mazlíčka zachránit. „Pan Přibyl to chtěl i přes závažnost nálezů dále řešit, a tak jsme psa vzali na sál, kde nám po otevření dutiny břišní začal fibrilovat na přístrojích a sám exitoval,“ řekla, že zemřel při operačním výkonu.

NIKDO SE NEPŘIZNAL

Jak informoval hospodář Mysliveckého spolku Kvítkovice Stanislav Pech, majitelé mu oznámili, že jim v jeho rajonu někdo postřelil psa. „Nikdy se u nás nic podobného nestalo. Jsme domluveni, že když někdo něco střelí, tak mi to nahlásí,“ sdělil, že to nikdo neoznámil.

Událost ho podle jeho slov postavila do nepříjemné situace. „Také chovám psy a vím jaké to je. Pes je člen rodiny. Zkusím zjistit, jestli v té lokalitě někdo střílel na našem honu,“ slíbil.

Jak vysvětlil předseda Mysliveckého sdružení Bor Martin Kovář, střílet po volně běhajícím psovi může jen myslivecká stráž či hospodář.

JEN VÝJIMEČNĚ

„Ostatní členové spolku to nemohou udělat. Smí se střílet jen na oříška, dle zákona nesmí jít o služební ani asistenční plemeno, tedy slepecké i lovecké psy. Navíc pes musí prokazatelně štvát zvěř,“ osvětlil s tím, že to nejdou všechny podmínky. „Dodržet se musí i minimální vzdálenost od zástavby a také psa od vůdce,“dodal.

Člen myslivecké stráže i hospodář je veřejný činitel. „Člověk, který vykonává tuto funkci, by měl být tak morálně vyspělý, aby mohl nést zodpovědnost za své činy. Pokud něco zastřelí, tak to musí nahlásit majiteli, obecnímu úřadu či správci honitby kvůli zpětné vazbě,“ doplnil Martin Kovář.

Kříženec Art pocházející z útulku zemřel veterinářce tzv. na stole. „Měl masivní poškození plic, srdce, jater a sleziny, taková zranění bohužel nebyla slučitelná ze životem,“ uvedla Vendula Macková.

Majitel případ oznámil na policii. Jak sdělil policejní mluvčí Milan Bajcura, mohlo by jít o podezření pro týrání zvířat.