„Šlo o zkušeného pilota jednoho z předváděcích strojů stáje Red Bull,“ zmínil Pavel Krejčí. Doplnil, že letadlo T-28 Trojan bylo vyrobeno v roce 1954 a používalo se pro výcvik pilotů amerického letectva a námořnictva. „Přestože šlo o stroj veterán, bylo letadlo v perfektním technickém stavu, protože firma si své letouny pečlivě hlídá. Navíc mají velmi spolehlivé motory," doplnil.

Tentokrát ale pilota zřejmě právě motor zradil. Když se letadla ve formaci vracela přes Česko z leteckého dne v polském Lešnu, pilot podle Pavla Krejčího ohlásil stav nouze a poté se pokusil nouzově přistát. „Měl technický problém a zřejmě mu vysadil motor. Nouzové přistání se bohužel nepovedlo a letadlo se roztříštilo v lese,“ popsal Pavel Krejčí. „Když takovému typu letadla vysadí motor, tak jeho klouzavost je bohužel špatná," doplnil.

Pilot Rainer Steinberger, který tragicky zahynul při nehodě svého letounu na Písecku.
Piloti z Rakouska truchlí nad smrtí svého kolegy, který havaroval na Písecku

V letadle zahynul Rainer Steinberger, člen rakouské akrobatické skupiny Red Bull „Flying Bulls“. Ta patří rakouskému miliardáři a milovníkovi letadel Dietrichu Mateschitzovi. Přátelé Rainera Steinbergera jsou touto tragédií šokováni. „Rainer byl velmi uznávaný a zkušený pilot a dobrý přítel nás všech," píší kolegové na facebookových stránkách akrobatické skupiny.

Rainer Steinberger létal jak za klub The Flying Bulls, tak i pro Bavarian Tailhook, což je společnost, která provozuje letadla pro letecké show, letecké akce, firemní setkání a podobně.

Druhým mužem na palubě byl podle neověřených informací rakouských novin Kronen Zeitung známý slovinský fotograf Miro M. Toho po nehodě s vážnými zraněnými transportoval vrtulník letecké záchranky do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.