„U nás na technických školách je matematika více o rutině, než o čisté logice. Testy ale byly hlavně logické. Navíc se mi nelíbila nevyváženost jednotlivých předmětů – jazykové testy byly mnohem jednodušší a to se odrazilo na výsledných percentilech."

I přes tyto výhrady je ale s výsledky testů spokojen. „Většina žáků ty písemné zkoušky úspěšně splnila. Jen bych řekl, že se opět bude o výsledku zkoušek diskutovat. To už je ale záležitost  firmy Cermat, která testy každoročně připravuje," doplnil na závěr.

Ředitelé gymnázií z Českobudějovicka velké výhrady vůči celostátně jednotným testům nemají. „Řekl bych, že ty testy z matematiky byly tak středně náročné, nezaznamenal jsem žádné nářky ze strany studentů," okomentoval písemné zkoušky František Slípka, ředitel Gymnázia Trhové Sviny.

Podobně se k testům staví i Pavel Kavřík, ředitel českobudějovického Gymnázia Jírovcova.  „Někteří studenti u nás říkali, že testy sice byly obtížné tak akorát, jen prý na ně bylo málo času. Jinak máme ale stoprocentní úspěšnost," řekl.

„Jsem spokojen. U nás testy dopadly dobře, jako ostatně vždycky. Neudělal je maximálně jeden student," okomentoval písemky také Jaroslav Pustina, ředitel budějovického Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka.

Breberky ve vodě ji nachytaly při fyziceMonika Boxanová u maturity.Netrpělivost, nervozita, očekávání něčeho nového i závistivé pohledy těch, které maturita teprve čeká – to vše každoročně provází studenty u maturit. Jinak tomu nebylo ani ve středu, kdy se ústnímu zkoušení podrobila Monika Boxanová z 8. E  budějovického Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka.

„Překvapilo mě, že jsem v posledních dnech vůbec neměla strach," popisuje své pocity před zkouškami z dospělosti mladá studentka, která v příštím roce zamíří na České vysoké učení technické v Praze. „Je pravda, že po mě doma poslední dobou nikdo nic nechtěl, nechávali mě v klidu. Takže včera večer jsem si ještě zašla zacvičit a pak se mi opravdu dobře spalo," vypráví s úsměvem.

Samotné zkoušení bylo různorodé. Ústní maturitu totiž Monika skládala z českého jazyka, matematiky a fyziky.  „Mě i moje spolužáky zkoušeli učitelé, kteří nás učili celé ty roky, takže je moc dobře známe a oni znají nás. Byli na mě i na ostatní hodní," vypráví Monika.

Při volbě otázek měla Monika opravdu šťastnou ruku. Z českého jazyka si totiž vytáhla otázku ke knize Květy Legátové Jozova Hanule, která jí prý byla doslova ušitá na míru. Ani fyzika a matematika pro ní nepředstavovaly nějaký větší problém.

Jen při zkoušení z fyziky se trochu zasekla, když se jí zkoušející bezelstně zeptal, proč se voda vaří. Pomohlo až zašeptání „breberky" od jedné z přísedících učitelek. „Vůbec mi nedošlo, že chce vědět, že var ničí bakterie. Myslela jsem spíš na nějaké složitější věci a něco tak jednoduchého mi vůbec nepřišlo na mysl," komentuje příhodu Monika se smíchem.

„Skoro mě až vyděsilo, kolik bylo u zkoušek čumilů," dodává. Na maturitní zkoušky se totiž chodí dívat nejen maturanti, ale i žáci nižších ročníků, které maturita teprve čeká. Když totiž Monika skládala zkoušku z českého jazyka, bylo jich ve třídě dokonce tolik, že jim nestačily židličky. „Náhodou jsem se na ně otočila už při zkoušce z fyziky. Kdybych věděla dopředu, že u maturit bude tolik lidí, tak by mě to asi docela znervóznělo," říká.

Po vyhlášení výsledků maturit se najednou studenti rozprchli „Pojď na tu čokoládu," volá Monika a táhne za sebou jednoho ze svých spolužáků. A sladkou odměnu si opravdu zaslouží, maturitní zkoušky má totiž úspěšně za sebou.

„Na gymnáziu jsem byla osm let, stala se z toho taková rutina, teď  to bude jiné, přijdou nové zážitky i noví přátelé. Moc se na to těším," říká na závěr Monika Boxanová, kterou teď čekají zasloužené čtyři měsíce prázdnin.

JANA KLOMFAROVÁ