„Lidé dnes koukají na každou korunu. Vidím, jak na kárce vezou lahvové pivo a doma pak vlastně pijí laciné nealkoholické pivo,“ říká provozovatel pohostinství Na Návsi ve Strážkovicích Jiří Vretos. V restauracích lidé pijí pivo zřetelně méně, protože za točené dají víc než za lahvové. Jenže restauratéři upozorňují, že málokdo si uvědomí jejich náklady – topení, úklid, světlo a další věci patří k provozu, i když je host bere jako samozřejmost.

Pivovary změnu chování spotřebitelů poznávají na statistikách. Mění se poměr piva vytočeného v hospodách a prodaného v lahvové podobě v obchodní síti.

„Již několik let se poptávka zákazníků přesunuje z restaurací do maloobchodu. Spotřebitelé kupují více lahvové pivo a letos se tento trend ještě urychlil,“ říká Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru, n. p. Průměrná měsíční výtoč v jedné restauraci se během posledních pěti let snížila asi o pětinu.

Samec také připomíná, že zvýšení spotřební daně u piva je v kontrastu s tím, že spotřební daň na víno zůstává i nadále nulová. „Je to zcela nesystémové a především nespravedlivé až diskriminační,“ myslí si Samec.

Možný pokles poptávky po změně daně připouští i Budějovický měšťanský pivovar. „Každé zvýšení spotřební daně může logicky vyvolat pokles poptávky. Těžko odhadovat, na jak dlouho a jak výrazně,“ uvedl Daniel Dřevikovský, finanční ředitel pověřený řízením pivovaru. Dodal, že se nedá říci, zda vůbec se vyšší daň projeví u konzumace značek z jeho podniku. „Očekáváme spíše zpomalení tempa růstu prodejů, které se nám daří dosahovat letos,“ řekl Dřevikovský.

Lednové zdražení piva spadne do plesové sezony, takže jeho hlavní dopad se pozná spíše až v únoru či březnu.

Pivo zdraží, hospody se bojí o hosty

Pivo zdraží od ledna v českých hospodách zhruba o korunu na litr. Vyšší daň má pomoci státnímu rozpočtu, ale ve finále se může stát pravý opak. Hospodští a pivovarníci se netají obavou, že lidé přinejmenším načas výčepy opustí.

„Přijde vlna úspor,“ myslí si o dopadu vyšší daně Jiří Papula, zakladatel Pivovarského dvora Lipan v Dražíči na pomezí Českobudějovicka a Písecka, který situaci sleduje i z pozice restauratéra.

„Jsme minipivovar, zákazníka sem musíme dotáhnout padesát, sto kilometrů,“ dodal Papula s tím, že pro jeho podnik je taková změna ceny vždy nepříjemná. „Chceme příští rok rozšiřovat výrobu, bohužel do blbé doby,“ poznamenal Papula a připojil, že při podobných výkyvech na trhu jde u malých podniků vždy o existenci.

Nadšené ale nejsou ani velké firmy. „Zvýšení daně je skokové, až brutální,“ konstatoval Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru, n. p.

Daň se mění v závislosti na stupňovitosti piva, za každý stupeň to činí místo 24 korun již 32 korun na hektolitr. Celkem tedy například u „desítky“ vzroste daň z 240 na 320 korun za hektolitr.

„Pokud pivovary promítnou zvýšení spotřební daně do koncové ceny piva, bude to další nepříznivý faktor, který může způsobit opětovné snížení poptávky,“ zmínil Samec a doplnil, že spotřebu už zasáhlo i to, že poklesl počet zahraničních turistů v České republice.

Podle Svazu pivovarů už letos poklesla za 1. pololetí tuzemská spotřeba o 5,41% a celková česká produkce se snížila o 6,81%. Pivovarníci připomínají, že v oboru a v navazující gastronomii se přitom jedná o desítky tisíc pracovních míst a velký význam má i odběr domácího chmele a ječmene pro výrobu.

Po počátečním šoku by se ale zákazníci mohli časem vrátit, doufají restauratéři. „Pít se bude pořád dál. Lidé ošidí něco jiného. V létě se to zase vrátí,“ předpovídá chování zákazníků Papula, ale dodává: „Kdyby politici nerozfofrovali peníze, nemuselo by se zdražovat.“ Hospody už navíc delší dobu bojují s další nepříznivou skutečností, příklonem zákazníků k lahvovému pivu.