K úctyhodnému výročí přišlo Janu Šavelovi osobně pogratulovat vedení pivovaru v čele s ředitelem Petrem Dvořákem, který mu předal pamětní list a korbel se jménem oslavence. Jubilantovi samozřejmě blahopřál i bývalý ředitel pivovaru Jiří Boček.

Pamětná list pro dlouholetého pracovníka Budějovického Budvaru, n. p. Docent Ing. Jan Šavel, CSc., pracuje v podniku již 50 let.Zdroj: Petr Samec

Šéfka oddělení řízení jakosti Lucie Navrátilová drží v ruce původní kmen kvasinek, které se v Budvaru obnovují od založení pivovaru.
Budvar je jako VIP. Je neustále ostře střežený

Pro pivovar je podle Petra Dvořáka cenné třeba to, že významný odborník může předávat své zkušenosti nastupující pivovarnické generaci. „Lidí jako pan Šavel si v pivovaru velmi vážíme. Pan docent je bohatou studnicí zkušeností a znalostí, které předává nastupující generaci v naší laboratoři. Zároveň jeho myšlenky významně pomáhají s řešením aktuálních úkolů spojených s řízením kvality výroby. Do dalších let mu přeji pevné zdraví a hodně životního elánu,“ říká Petr Dvořák, ředitel Budějovického Budvaru.

Za dlouholetý přínos pro české pivovarnictví získal výroční cenu docent Jan Šavel,  vedoucí výzkumu a vývoje Budějovického Budvaru (vlevo). V kategorii Pivovar s výstavem nad 500 000 hektolitrů  získal stejné ocenění Adam Brož, sládek BB.
Budvar veze tři ceny. Akademie ocenila Adama Brože, Jana Šavela i pivnici


Jan Šavel stále pokračuje v práci pro Budějovický Budvar při testování kvality surovin a kvality pivovarských kvasinek. Na podzim 2017 vyjde nová vysokoškolská učebnice „Sladařství“, do které napsal tři kapitoly a u jedné další byl spoluautorem. Docent Šavel patří mezi významné české vědce – publikoval přes 200 odborných článků, podílel se na psaní několika učebnic a je autorem asi 30 patentů. Je členem Síně slávy českého pivovarství a sladařství, držitelem Výroční ceny F. O. Poupěte a Výroční ceny České a moravské pivovarnické akademie.

Doc. Ing. Jan Šavel, CSc. – stručný životopis
Narodil se v roce 1944 v Českých Budějovicích. Po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické nastoupil v roce 1967 do laboratoře Budějovického Budvaru. Postupně zastával pozice vedoucího podnikové laboratoře a útvaru řízení jakosti (1972) a posléze se v roce 1978 stal vedoucím samostatného výzkumného pracoviště. Jeho původní specializací je pivovarská mikrobiologie. Své poznatky i rozsáhlé praktické zkušenosti shrnul do knihy „Mikrobiologická kvalita v pivovarech“. Další oblastí jeho profesního zájmu byly metody kontroly a navrhování nových kontrolních metod a přístrojů. Habilitoval v roce 1996 prací „Modernizace kontroly pivovarské výroby“. Byl odborně činný v řadě českých i mezinárodních institucí – například byl členem Skupiny pro pivovarskou vědu v European Brewery Convention. Pedagogicky působil na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a navíc byl členem vědeckých rad Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Jan Šavel publikoval více než 200 odborných článků doma i v zahraničí. Je autorem a spoluautorem asi třiceti patentů. Například jeho návrh originální půdy pro prokazování cizích kvasinek a mléčných bakterií znamenal rozšíření metod mikrobiologické kontroly. V roce 2004 byl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. V roce 2010 obdržel od Českého svazu pivovarů a sladoven Výroční cenu F. O. Poupěte za spoluautorství vysokoškolské učebnice „Pivovarství“. Je také držitelem Výroční ceny České a moravské pivovarnické akademie za rok 2016.

Ilustrační foto
Budějovický Budvar patří mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů