„Pivo bychom chtěli oficiálně představit v září při plavbě kuriózních plavidel ve Vyšším Brodě. Současně jsme sehnali pro pivovar nové prostory, jsme těsně před podpisem smlouvy,“ řekl Fojtl.

Do Vyššího Brodu se pivovar vrátí po mnoha desetiletích. Milovníci piva se mohou těšit na světlou jedenáctku a polotmavou třináctku. Linka bude schopna vyrobit 500 hektolitrů piva za rok, což samozřejmě není moc, ale i tak se počítá, že se tolik piva nevypije.

„Pro mě je to víceméně koníček, takže není prioritou, aby to hned ze začátku vydělávalo nějaké horentní sumy. Samozřejmě se ale budeme snažit dosáhnout kapacity co nejdříve.“

Jenom pro srovnání, během prvních sta dní od znovuotevření kultovních Masných krámů v Českých Budějovicích tam vypili hosté 533 hektolitrů čepovaného piva. Zlatavý mok mají rádi i ve Strakonicích, kde Měšťanský pivovar Strakonice vyrobil za minulý rok 74 tisíc hektolitrů. Jiným číslem se samozřejmě může pyšnit gigant Budweiser Budvar. „Za minulý rok jsme vyrobili 1 253 tisíc hektolitrů. Byl to meziroční nárůst devět procent,“ uvedl včera tiskový mluvčí Petr Samec.

Vyšebrodští se samozřejmě na své pivo těší. Otázkou však je, jestli budou takoví patrioti, že u Jakuba zůstanou i přes počáteční nadšení z vlastního piva. „Nápad všichni vítají. Spíše to bude ale atrakce pro turisty, kteří jsou naší cílovou skupinou,“ zmínil Fojtl.

Nejsou patrioti

A jaké pivo je v jižních Čechách pomyslnou jedničkou? Upřednostňují Jihočeši místní piva?

„Budějovičáci určitě nejsou patrioti budvaru. Nejvíc se tu podle mě pije gambrinus a plzeňské pivo,“ míní například provozovatel českobudějovického hostince DT Rock Daniel Čmejrek.

Přežijí hospody?

Celkově se ale údajně dá poslední dobou vypozorovat úbytek hostů. Některé hospody drží při životě jen štamgasti.

„Ano, řekl bych, že na pivo chodí méně lidí. Raději si koupí lahváče a popíjejí doma. Jestli to půjde takovým tempem dál, tak se dá říct, že hospody nemají dobrou budoucnost,“ dodal Čmejrek.

„Tak já do hospody chodím stále, ale je pravda, že jsem to již omezil. Pokud si koupím pakl braníků za necelých osm pětek, tak se mi pije hned lépe,“ smál se milovník piva Ladislav Jitula z Českých Budějovic.

Rekord

Jihočeské pivo chutná vydatně i sousedům za hranicemi. Mezi největší gurmány patří Němci.

„Minulý rok padl rekord ve vývozu. Export činil 587 tisíc hektolitrů a pivo putovalo do 53 zemí. Nejvíce hektolitrů cestovalo do Německa,“ uvedl Samec.
„Jo, na budvaru jsem si pochutnával před pár lety i na dovolené za oceánem. Sice to bylo nejdražší pivo, ale kdo byl pil nějaké americké patoky,“ řekl Tomáš Dubina ze Strakonic.

Více o pivovarech si můžete přečíst v ČbD 26.3. na straně 3.