21.31 hod. - Ve starobylé části města bylo vypnuté veřejné osvětlení, aby mohla do dvora projet výšková plošina a hasiči tak získali lepší přístup ke střeše s komínem. V minulosti při jednom z tématických cvičeníse již s plošinou dovnitř dostali, byť se jednalo o poměrně náročný manévr. Boj s ohněm pokračuje.

21.01 hod. - Hasiči se již nejméně hodinu snaží zdolat plameny z levé části budovy v sousedství komínu. Prořezali otvor do střechy, aby mohli použít proudy vody, a v současné době se pokusí vjet s výškovou plošinou do dvora pivovaru, což je kvůli nízké bráně dost komplikované. Právě špatná přístupnost historického objektu jim značně ztěžuje práci.

Na místě je i starosta města Stanislav Mrvka, který je velice rád, že se podařilo zabránit rozšíření plamenů na sousedníobjekty. "Budova vpravo je města. Dokončuje se zde rekonstrukce a objekt se má v listopadu kolaudovat, vznikne zde Dům gobelínů. Jsem velice rád, že hasiči situaci zvládli. Stav starého pivovaru není dobrý a chtělo to i kus odvahy," uvedl.

Jak zmínila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, zpočátku požár vypadal skutečně děsivě. "Na budově se propadla střecha, stejně tak krov a velitel zásahu musel řešit, zda poslat hasiče přímo k ohnisku. Nakonec se hasí zvenku. V první fázi se i udělal průzkum, zda v objektu a v okolních budovách nejsou lidé," sdělila.

Vzhledem k tomu, že v Jindřichově Hradci se přes den konalo mistrovství Vysočiny profesionálních hasičů, byla ještě v době, kdy požár vypukl, ve městě velká koncentrace hasičů. Tudíž i jihočeský krajský ředitel Lubomír Bureš. Ten vyslovil pochvalu městu za to, že fungují hydranty. "Navíc můžeme vodu čerpat z náhonů pivovaru, takže ji nemusíme složitě kyvadlově dopravovat cisternami," doplnil.

V tomto směru o štěstí hovořil kastelán zámku Bis, protože ještě před týdnem kvůli opravám v náhoně voda nebyla.

Obává se všek o osud komína, který by se mohl zřítit. Poznamenává, že v historickém mlýně, který patří Národnímu památkovému ústavu, je nyní výstava vzácných tapisérií, takže škody by byly nevyčíslitelné.

Plameny zasáhly původní historickou a momentálně chátrající budovu pivovaru pod jindřichohradeckým zámkem. Hasiči se snažili ze všech stran zabránit, aby se oheň nerozšířil na sousední budovy.

„V objektu nebyla žádná osoba, nikoho jsme nemuseli evakuovat,“ uvedla z místa požáru mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že se v budově začaly propadat stropy. Velkým problémem je záchrana okolních budov a je i obava ze zřícení pivovarského komínu, takže byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. Na místě je více než deset vozů požární techniky a nasazeno je přes 50 hasičů.

Ohrožen je barokní historický mlýn s expozicemi i Muzeum Jindřichohradecka a jeho sbírky.

Na místo se postupně sjížděly další hasičské jednotky z okolí.

Plameny, respektive kouř byl vidět z dalekého okolí. Lidé žijící v Nežárecké ulici slyšeli i zlověstné praskání.

Historický pivovar je národní kulturní památka před rekonstrukcí a nyní je objekt nevyužíván.