To je jen malý výčet nedostatků, na které upozorňuje zastupiteli nedávno schválený strategický plán rozvoje města Týn nad Vltavou. Ten ale ukazuje i na silné stránky města hned v několika oblastech. Patří mezi ně obyvatelstvo, trh práce a podnikání, cestovní ruch, školství, doprava nebo životní prostředí.

Starosta Týna Milan Šnorek vysvětlil, že smyslem tohoto dokumentu je definovat potřeby a priority města na delší období, než je to volební.

„Jde o to, abychom jasně stanovili, jakým směrem se město má ubírat v příštích sedmi letech. Pak budeme mít plán dalších kroků, jímž by se mělo řídit současné i budoucí zastupitelstvo, ale také pracovníci městského úřadu nebo místní podnikatelé a další občané, kteří mohou s naplňováním jednotlivých cílů pomoci," řekl Milan Šnorek.

Podle starosty má strategický plán pomoci městu i k získávání dotací na různé investiční záměry, které dokument zmiňuje. „Pokud je konkrétní projekt v souladu se strategickým plánem, přidává za to poskytovatel dotace při posuzování žádosti plusové body," poznamenal Milan Šnorek.

Na vypracování strategického plánu se podílely pracovní skupiny složené z odborníků na jednotlivé oblasti života ve městě, například podnikatelů nebo pracovníků ve školství.

Své si k pracovní verzi strategického plánu mohli říct rovněž zastupitelé, ale také veřejnost. Občané se mohli zúčastnit veřejných projednání i ankety, která byla jedním z podkladů pro agenturu KP Projekt, jež strategický plán zpracovala.

Ankety zveřejněné ve zpravodaji i na webu města se sice zúčastnilo jen 235 obyvatel Týna či okolních osad, tedy necelá tři procenta místní populace. Podle Miroslava Kotouna z KP Projektu je však návratnost anketních lístků obdobná jako při průzkumech v dalších městech. „Například v Budějovicích, které mají více než 90 tisíc obyvatel, se nám vrátilo kolem 860 dotazníků," porovnal Miroslav Kotoun.

Jak by se Týn měl v budoucnu změnitPriority, které stanoví strategický plán rozvoje města v dílčích oblastech
Podnikání a práce: propagace místních podnikatelů a pracovních příležitostí, motivační programy pro rodiče a děti, propagace regionálních produktů
Cestovní ruch: pokračování rekonstrukce bývalého arcibiskupského zámku, expozice v podzemních chodbách, infrastruktura navazující na lodní dopravu
Sociální oblast: zpracování studie o vzniku centra pro seniory
Doprava: rekonstrukce ulic Orlická, Havlíčkova, Husova, rekonstrukce komunikací Žižkova a Polní