Juraj Thoma připustil, že jednou z variant jeho budoucího uplatnění je post předsedy dozorčí rady v budějovické teplárně. „Rozhodnutí o obsazení míst v dozorčích orgánech společností s majetkovou účastí města je věcí rady města a zastupitelstva," nechce ale předbíhat.

Rozhodně však nesouhlasí s názorem, že by tak měl dostat trafiku. Naopak je přesvědčen, že může využít dlouholetých zkušeností. „Po dvanácti letech na radnici znám dobře obchodní vztahy městských společností, navíc se nám podařilo ochránit teplárnu od pokusu o nepřátelské převzetí menšinovým akcionářem, město se stane výhradním vlastníkem společnosti," zdůrazňuje.

Zcela vyloučené není ani Thomovo uplatnění v původní profesi archeologa. „Neobávám se, že by to po dvanácti letech jiné práce nebylo možné. Jiné by to bylo třeba v případě chirurga, kterému  jistě delší doba mimo operační sál neprospěje. Díky tomu, že moje paní se archeologii stále věnuje, zůstávám v obraze," dodává Juraj Thoma.

Je ale jasné, že návrat do svého původního zaměstnání neplánuje. „S ředitelem muzea Františkem Štanglem jsme se domluvili, že se na své původní místo nevrátím," naznačil končící primátor.

Z pozice náměstka primátora odchází Petr Podhola, který zastupoval ČSSD. Před příchodem na radnici byl tajemníkem hejtmana Jihočeského kraje. Jestli se na hejtmanství vrátí, to zatím neví. „V této chvíli zvažuji různé alternativy," říká Petr Podhola a dodává, že si ještě chce na rozhodnutí nechat čas.

„Ještě jsem se definitivně nerozhodl, do konce roku už bych měl mít konkrétnější představu," zmínil Petr Podhola s tím, že blíže nechce o možnostech, kam by se mohla ubírat jeho profesní kariéra, hovořit. „Otevřeně říkám, že čas mě netlačí. Neměl jsem volno a dovolenou pět let. Nejprve dokončím veškerou agendu na magistrátu," konstatoval Petr Podhola a doplnil, že nechce ani předpovídat, nakolik je možné, že by se třeba vrátil na zmíněné hejtmanství.

Na radnici už nebude působit ani další náměstek za ČSSD Miroslav Joch. „Vrátím se do své firmy," říká dosavadní první náměstek primátora. Dodává, že celkem má tři firmy, sídlící v jednom areálu poblíž Budějovic a všechny se věnují oboru ocelových konstrukcí. „Na rozdíl od jiných politiků nemusím mít nyní funkce v ASE nebo jiných spo᠆lečnostech s účastí města," připojuje s úsměvem Miroslav Joch.

Oficiálně bude 
ve funkci náměstka končit, až bude zvolena nová rada města. V současné době čerpá zbý᠆vající řádnou dovolenou. Zda bude volební lídr ČSSD předsedou zastupitelského klubu, to ještě neví. „Zatím jsme se 
o tom nebavili," zmínil Miroslav Joch na vysvětlenou.

Návrat k zahradní architektuře zvažovala dosavadní náměstkyně primátora Ivana Popelová. Případnou alternativou je působení na poli cyklodopravy. Jasno chce mít do konce roku. Odchod do politického ústraní plánovala. „Rozhodla jsem se sama už před volbami, že nebudu usilovat o uvolněnou funkci," říká Ivana Popelová.