VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po husách se jen zapráší

Českobudějovicko - Zájem o svatomartinské husy rok od roku stoupá, sehnat se ale stále dají.

10.11.2018
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech 2018,na snímku Marie Poslušná/s plněnými jablky/, Kateřina Kiegová/s husou připravenou k pečení/,šéfkuchař Luděk Hauser a Milouš Mrkáček,studenti Střední hotelové školy v Českých BudějovicíchFoto: Deník/ Jaroslav Sýbek

Plná parkoviště, prázdná stanoviště nákupních vozíků, zmatek mezi regály a fronty u pokladen, byť jsou v provozu všechny. Tak to v posledních dnech vypadá u většiny supermarketů v Českých Budějovicích, ale i okolních městech.
„Chci normálně nakoupit, ale co se tam děje, to jsem tady ještě nezažil. Jako by měl přijít hladomor,“ kroutil ve čtvrtek odpoledne u jednoho z trhosvinenských obchodů hlavou Pavel Buchal.

Nákupnímu šílenství propadal snad každý, kdo plánuje pochutnat si o víkendu na svatomartinské huse. „Ve čtvrtek po práci to bylo beznadějné, ale když jsem do stejného obchodu přišla v pátek dopoledne, chlaďák byl plný hus různých velikostí,“ usmívala se Jitka Pešková, když s plnými taškami opouštěla supermarket v Č. Budějovicích.

Martinská husa v Masných krámech 2018,na snímku Marie Poslušná/s plněnými jablky/, Kateřina Kiegová/s husou připravenou k pečení/,šéfkuchař Luděk Hauser a Milouš Mrkáček,studenti Střední hotelové školy v Českých BudějovicíchRecept, jak si dát baštu bez stresu a práce, má studentka Simona Kroupová. „My máme s přítelem stejně jako loni na neděli rezervované místo v restauraci, péct husu a pak ji ve dvou ještě několik dní dojídat by se mi rozhodně nechtělo,“ vysvětluje.

A podobně přemýšlí stovky Budějčáků. Potvrzuje to i šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser. „Na neděli máme plno, 150 rezervací na husu. Kdo má ale chuť, třeba v sobotu na oběd je ještě možné místa rezervovat,“ hlásil z kuchyně, kde se během čtyř dní upeče 500 porcí pečených hus.

Hektické období zažívají v posledních dnech nejen hospodyňky, personál restaurací a zaměstnanci obchodů. Šanci zastavit se nemají ani na husí farmě v Byňově u Nových Hradů. „Rok od roku je zájem větší, za posledních pět dní jsme prodali kolem devíti set hus,“ počítá vedoucí střediska chovu hus Naďa Hrvolová. V nabídce tu mají živé, mladé, vykrmené husy, případně mražené kachny. „Máme jich dost, ale doporučujeme se předem objednat,“ vzkazuje zájemcům. Se zásobami pro drobné odběratele, případně restaurace počítají až do konce listopadu.

Autor: Hana Svítilová

10.11.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 21 600 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků OPERÁTOR/KA VÝROBY, OBSLUHA VÝROBNÍCH LINEK. Požadované vzdělání: nižší střední. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21600 kč, mzda max. 26400 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Trestní bezúhonnost, zdravotní průkaz, částečná znalost českého jazyka., Zaměstnanecké výhody: pololetní prémie, roční odměna.. Pracoviště: Záruba food a. s., Vrbenská, č.p. 481, 370 06 České Budějovice 6. Informace: Pilný, +420 737 277 320. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 120 Kč Číšníci a servírky SERVÍRKA / ČÍŠNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 130 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Luniko, s.r.o., 370 07 České Budějovice 7. Informace: Miluše Veselá, +420 606 149 022. Výroba - Výroba Obsluha strojů 14 330 Kč Obsluha strojů v prádelnách a čistírnách DĚLNÍK/ICE V PRÁDELNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14330 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání minimálně základní, vyučení v oboru velkou výhodou, bezúhonnost, praxe v oboru velkou výhodou, manuální zručnost, samostatnost, flexibilita, spolehlivost, vysoké pracovní nasazení, Úvazek: plný, Pracovní doba: pracovní režim 5 denní jednosměnný s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou směny 6:30 – 14:30, 8:30 – 17:00, Plat: 14 330,- Kč + možnost osobního příplatku po zkušební době, po zkušební době a důkladném zapracování tedy možný plat až cca 19 000,- Kč., Benefity: obědy zdarma, příspěvek na penzijní pojištění, Kontakt: manažer lidských zdrojů Mgr. Jakub Růžička – tel.: 775 724 267, email: referent@domov-dobravoda.cz, Přihláška do výběrového řízení: Přihláškou do výběrového řízení je osobní doručení životopisu manažerovi lidských zdrojů Mgr. Jakubovi Růžičkovi., Životopisy doručujte po předchozí telefonické domluvě s manažerem lidských zdrojů.. Pracoviště: Domov důchodců dobrá voda, Pod Lesem, č.p. 1362, 373 16 Dobrá Voda u Č.Budějovic. Informace: Jakub Růžička, +420 775 724 267. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 25 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech TRUHLÁŘ. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jsme mladé, ryze české truhlářství a hledáme šikovné truhláře, kterým rádi dáme prostor pro jejich invenci, možnost aktivního se podílení na zakázkách, pracovním postupu, plánování prací., Zabýváme se zakázkovou výrobou truhlářských produktů, práce s masivními nebo/i laminovými materiály, nábytkářství nebo/i stavební truhlářství. Vhodné pro uchazeče s praxí, alespoň základní, ideálně s delší dobou praxe s vyučením v oboru. , Zvyšování platu po zapracování a prokázání praxe, výkonnosti a zručnosti, bonusové odměny, dlouhodobá spolupráce a perspektiva, možnost růstu a seberealizace., Kontakt telefonicky (8 - 20 hod.) nebo e-mailem. Pracoviště: Truhlářství bohemia s.r.o., Plavská, č.p. 598, 373 81 Kamenný Újezd. Informace: Ivan Vávrovský, +420 774 226 742.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Baletní představení Jihočeského divadla Tramvaj do stanice Touha.
19

Tanečníci spojili balet s herectvím

Ilustrační foto.

Kam za zábavou a poznáním na Českobudějovicku

Vlajka z tisíců klíčů a poslední služba šedesátileté tramvaje: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 17. až 18. listopadu 2018.

První sníh přinesl i nehody. Klouže to

Jižní Čechy - Martin na bílém koni dorazil o týden později, tedy až v neděli 18. listopadu večer, a hned prověřil řidiče.

Proč je negativní myšlení důležité

„Z pozitivního myšlení se dnes stala mantra, která je sice líbivá ale důležité je myslet i negativně,“ říká známý český podnikatel, spisovatel a školitel.

Jan Mraček svým vítězstvím nad srbským soupeřem rozparádil zaplněnou Gerberu

České Budějovice – Byl to pořádný fofr. Srbský bojovník Luka Koledar se nestačil v ringu ani pořádně rozkoukat a už z něj stříkala krev. Jeho protivník Jihočech Jan Mraček (34 let) ho bleskově doslova seřezal a vyhrál hned v prvním kole zápasu rozhodnutím lékaře.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT