V jižních Čechách je nejvíce případů nádorů ledvin v České republice. Přijde se na ně většinou náhodně a dvakrát častěji onemocní muži než ženy. To a mnoho dalších informací týkajících se urologických onemocnění se dozví účastníci Pochodu za zdravé chlapy, který startuje dnes v 16 hodin u písecké nemocnice. Ta osvětovou akci pořádá letos už po šesté.

Radnice v Písku. Ilustrační foto
Lanové centrum se odsouvá na příští rok

Rakovinou prostaty trpí stále více mužů. V posledních 15 letech se výskyt tohoto onemocněnív Česku téměř ztrojnásobil. Jde o nejčastější nádorové onemocnění mužů vůbec.

Cílem pochodu, jehož účastníci mají na sobě modrá trika a trenky, je upozornit na prevenci urologických onemocnění, například prostaty. Zájemci budou už od půl čtvrté dostávat v nemocnici tyrkysová trika s logem akce.

Ilustrační foto.
Jihočeši si mohou nechat vyšetřit plíce

Trasa pochodu povede tradičně přes Bakaláře, kolem kostela a dále na Florián. V tomto místě bude první informační zastavení, kde lékař Jiří Ladman pohovoří na téma onemocnění ledvin a močových cest. „V posledních letech se například zvyšuje počet případů ledvinových kamenů, což je dáno způsobem života, stresem a dalšími faktory,“ naznačil, o čem se mimo jiné bude na místě hovořit.

Komenského ulice v Milevsku.
Příprava na rozšíření parkovišť v Milevsku pokračuje

Poté se půjde směrem k poště a dále do Palackého sadů k restauraci U Reinerů, kde bude druhé zastavenía přednáška na téma onemocnění prostaty. „Tady je prevence opravdu moc důležitá. I když nejsou žádné potíže, měli by muži po padesátce chodit na pravidelné kontroly. Pokud mají v rodině případ rakoviny prostaty, tak i dřív,“ zmínil Jiří Ladman, který před pěti lety přišel s nápadem uspořádat první pochod. Dnes sice pracuje v českobudějovické nemocnici, ale dál se podílí na organizaci pochodu v Písku.

Na kole po Písku bezpečně.
Na kole po Písku bezpečně

Na závěr zamíří účastníci akce zpět na Velké náměstí a z něj ke Kamennému mostu. Tam je připraveno třetí zastavení s prezentací onemocnění mužských reprodukčních orgánů. Odtud se pochod vydá podél řeky k cíli – do areálu na Ostrově, kde bude následovat oficiální zakončení a posezení s hudbou.

Pochod Za zdravé chlapy v Písku.
Modrý průvod vyrazil Pískem podpořit prevenci