Zatím ale zemědělci využívají pěkné počasí hlavně k rychlému postupu sklizně. Ozimé ječmeny už mají pod střechou v ZOD Blata v Sedlci. Sklidili je zhruba z 300 hektarů. „Po obědě budeme vyjíždět na řepky," popsal včera dopoledne aktuální situaci Milan Pešek, předseda ZOD, s tím, že podle vlhkosti se ukáže, jestli mohou kombajny do polí vjet. Porosty řepky zabírají Sedleckým zhruba 300 hektarů. Pšenice, které by měly přijít dále na řadu, jsou zaseté na rozloze 1000 hektarů. Podle Milana Peška by mohli v ZOD Blata skončit se sklizní do 14 dnů, pokud bude slunečné počasí.

Příliš sucha škodíStinnou stránkou pěkného počasí na začátku sklizně je hrozící sucho. Nedostatek vláhy může způsobit, že bude zrno v klasech zasychat a ne uzrávat. Ztratí tím na hmotnosti i na kvalitě.

Odvrácenou stranou pěkných dnů, které vládnou v poslední době, je sucho, s nímž se porosty potýkají při finální fázi zrání. „Na těžších půdách se zbytek vláhy drží," zmínil Milan Pešek, ale dodal, že na lehčích půdách už vláha chybí. Navíc pokud vydrží současné počasí, začnou rychle dozrávat i další plodiny jarní ječmeny, ovsy nebo triticale, a zemědělci tak budou mít hodně napilno, aby vše dostali pod střechu včas.

Jaký vliv bude mít na obilí sucho, sledují i v ZOD Borovany. „Zatím nevíme, co to udělá," konstatoval předseda ZOD Jindřich Kořínek. Sklizeň v Borovanech začíná. Ozimé ječmeny, které v Borovanech sklidili jako první, ale naštěstí sucho nepoškodilo a výnos je mírně nadprůměrný, zhruba šest tun z hektaru.

V Zemědělské společnosti Dubné už včera zkusili posíct první pole řepky, podle agronoma Jiřího Spěváčka však ještě porost nebyl dostatečně vyzrálý. Řepky si tak u Dubného na začátek sklizně ještě musejí počkat.