Rozhodnutí samosprávy kvitují i občané. Eliška Kopecká stávající stav považuje za smutný až ostudný. „Moc se mi to líbilo, když studenti podchod vymalovali, dostal hned své kouzlo. Poslední dobou to jde opravdu z kopce, vandalové a bezdomovci si z něj udělali doupě,“ konstatovala s tím, že v prostorách navíc často nejde elektrický proud.

Nesvítí tu většina světel, člověk se tu v podvečer bojí projít. „Je to opravdu ostuda. Zavání to tu alkoholem a lidskými výkaly, všude je nepořádek, rozbité jsou výlohy i některé části stěn, včetně stropů a kanalizačních žlabů,“ popsala aktuální stav slečna, která tudy chodí na vlak.

O pronájem nebyl zájem

Jak potvrdil náměstek primátora pro majetek Tomáš Bouzek, důvody uzavření se týkají především bezpečnostního hlediska. Podchod měl být podle jeho slov ve správě obchodního domu deset let, od roku 2007 do roku 2027. „Městu se ale podařilo dohodnout na předčasném ukončení nájmu vzhledem k jeho tristnímu stavu,“ zmínil s tím, že Správa domů podchod převzala v loňském roce.

Rekonstrukce nádraží v Českých Budějovicích pokračuje plným tempem.
Oprava budějovického nádraží se zdrží, ale už přivítali prvního orla

Po prvotních opravách se podchod opravdu zlidštil provedením řízeného graffiti. Vyhlášené záměry pronájmu však nevzbudily požadovanou odezvu. „Potkaly se s nulovým zájmem. Město také jednalo se Správou železnic o umístění úschovny kol v rámci rekonstrukce nádraží. Přes nadějný začátek nakonec oznámila, že nemůže investovat do cizího,“ přiblížil Tomáš Bouzek.

Rozhodne se podle posudku

Za úspěšné považuje jednání s organizátory zmiňovaného Majálesu o umístění ateliérů pro umělce. „Realizace tohoto záměru je samozřejmě závislá na vyřešení špatného technického stavu podchodu, zejména zamezení zatékání z komunikace,“ upřesnil náměstek primátora.

Na zjištění ze stavebně technického průzkumu z počátku roku muselo navázat vypracování statického posudku. „Po provedení řady sond do komunikace jej znalec dodá v následujících dnech,“ dodal s tím, že následně dojde k uzavření nejdříve mobilními zábranami zhruba do týdne, následně pevnými zábranami.

Rekonstrukce budovy vlakového nádraží v Českých Budějovicích.
U budějovického nádraží plánují dům pro auta i cyklověž, podívejte se

„Budoucí využití závisí na závěrech statického posudku a z něj vyplývajících možnostech oprav podchodu,“ uvedl na závěr Tomáš Bouzek.