Podle kastelána zámku Martina Slaby se jedná o tři pokoje ve 2. patře, a to o dva salony a jednu ložnici. Tyto prostory byly zpřístupněny veřejnosti vůbec poprvé. „Lidé často chtějí ukázat prostory, kde se neprovádí. Tímto jim vycházíme vstříc,“ říká kastelán a uvádí jako příklad: „Půjde se třeba i po mramorovém schodišti, kam se návštěvníci podívají vůbec poprvé.“

Vedení zámku trasu vytvořilo svépomocí bez zvláštních finančních prostředků. „Výhoda je, že hlubocký zámek má vlastní mobiliář,“ vysvětluje Martin Slaba. Ten byl umístěn jinde po zámku či v depozitáři ve 2. patře a přestěhoval se zpět na původní místo.

Jak je zámek spřízněn s Valdštejny? Marie Leopoldina z rodu Schwarzenbergů, která byla příbuzná s posledními Schwarzenbergy na Hluboké, se provdala za Arnošta Antonína Valdštejna. A tak bylo Valdštejnům na zámku přiděleno apartmá. „Ve druhém patře se totiž nachází hostinské pokoje. V těch Valdštejnové přebývali při rodinných návštěvách,“ vysvětluje Martin Slaba.

Desetičlennou skupinu po nové trase provádí správkyně depozitáře Ivana Troupová, autorka libreta prohlídky Ludmila Lambeinová i sám kastelán. Ten již má za sebou první provádění. „Bylo to moc fajn,“ hodnotí a dodává: „Trasa je hodně komunikativní. Vytváří nejvíc prostoru k interakci mezi průvodcem a návštěvníkem.“ Martin Slaba tuší, že Valdštejnské apartmá bude využito i v dalších letech jako občasná trasa.

Vybírat můžete z termínů 21., 25., 27., 28. a 29. srpna; dále 3., 10., 17., 23. září a 1. října. Prohlídka začíná vždy ve 12 h, trvá asi 50 minut. Maximálně deset osob ve skupině.