„Celkem jsme v loňském roce řešili tři tisíce pět set padesát tři podněty, z toho téměř dva a půl tisíce pro obyvatele Českých Budějovic," naznačuje vedoucí jihočeské poradny SOS Libuše Oulehlová. Právě při podomních prodejích se podle ní klienti poradny s nekalými praktikami setkávají velmi často.

„Těšili jsme se, že takové případy omezí vyhláška, která v Českých Budějovicích podomní a pochůzkový prodej zakazuje. Ukazuje se ale, že málokdo ví, že může v případě setkání s takovým prodejcem volat městskou policii, že dotyčným za porušení vyhlášky hrozí pokuty. Lidé toho nevyužívají a podvody se dějí dál. Nejčastěji se lidé nechají zlákat nepoctivou nabídkou levnějších energií či telefonních služeb," naznačuje Libuše Oulehlová.

Reklamní akceNavzdory novému občanskému zákoníku se daří dál okrádat lidi i na reklamních akcích.

Podvodníci jsou vynalézavější, předražené zboží nabízejí na tolika akcích najednou, že inspektoři nemohou na všechny poslat kontrolu. Velmi složité bývá také odstoupit od smlouvy a dostat zpět peníze.

Podle mluvčí radnice Jitky Welzlové ale na porušení pravidel už někteří obchodníci doplatili. V roce 2013 správní odbor řešil šest případů a udělil tři pokuty v celkové výši 2000 Kč. Loni už to bylo 28 hříšníků.

„Jednotlivci byli pokutováni v rozmezí od 500 do 2000 korun, celková výše udělených pokut byla 20 000 korun. Letos to je zatím šest případů, ve třech bylo udělena pokuta 1500 Kč a u třech případů zatím není rozhodnuto," vyčíslila Jitka Welzlová.