Dříve než v jiných letech začínají s výlovy v podniku Lesy a rybníky města Českých Budějovic. „První větší rybník bude 2. října Haklovský Starý. Bude se překopávat hráz,“ naznačuje důvod časnějšího nástupu hlavní sezóny Pavel Oberreiter, vedoucí rybničního hospodářství v městské firmě.

Možná poprvé od vzniku rybníka se bude měnit výpusť. „Odhaduje se, že tam je pět set let,“ říká Pavel Oberreiter k důležitému zařízení a dodává, že v posledních letech se k podobnému kroku sáhlo i na jiných rybnících. Práce na hrázi budou znamenat i objížďku do Nových Dvorů, která by měla začít 4. listopadu a trvat přibližně dva týdny.

Ze sítí plánují budějovičtí rybáři letos vytáhnout na 1500 metráků tržních ryb, hlavně kapra. Přírůstek bude podle Pavla Oberreitera mírně podprůměrný. Cena by měla být pravděpodobně stejná jako v minulém roce, kdy stálo kilo výběrového kapra ve firemní prodejně v Haškově ulici 89 korun.

Městské centrum kultury a vzdělávání sídlí v Sokolovně.
V Týně se přou kvůli kultuře

Podzimní zátahy se sítěmi už zahájilo i Rybářství Hluboká CZ. Z větších rybníků byl na řadě nejdříve Zvolenov, který se nachází mezi Bavorovicemi a zámkem Ohrada. Tento týden jsou celkem v plánu tři rybníky.

Dnes vyrazí do loviště v Jakulském rybníku muži z Rybářství Nové Hrady. Podle Lubomíra Zvonaře, ředitele společnosti, očekávají, že ze sítí vytáhnou okolo 100 metráků ryb. Celkem plánují letos vylovit na 2000 metráků kapra a necelých 1000 metráků dalších druhů ryb. „Přírůstek bude průměrný nebo malinko horší, ale žádná katastrofa,“ říká Lubomír Zvonař s tím, že ani Novohradští zdražování neplánují. Váhu ryb ovlivnil nepříznivě studený květen, trochu jí může pomoci teplý podzim.

Cena by se nemusela zvedat i proto, že zahraniční trhy asi ovlivní nová konkurence z Polska, kde letos produkují více kapra, než v minulých letech. A dění na zahraničních trzích, kam se z České republiky tradičně exportuje, ovlivní zprostředkovaně situaci také v tuzemsku.