S příchodem těchto svátků upozorňují vodohospodáři na časté vylévání použitých tuků přímo do odpadových výlevek kuchyňských dřezů a do záchodových mís.


„Po ochlazení tuků v kanálech totiž vznikají koule, které pak ucpávají čerpadla a obalují jejich spínací plováky,“ vysvětlil včera možné komplikace vedoucí rozvoje VAK Jižní Čechy Jan Jindra. „Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, vznikají masné kyseliny a ty zvyšují korozi stěn kanálů a potrubí,“ doplnil Jindra.


Podle vodohospodářské společnosti patří oleje a další tuky do speciálních nádob, které jsou lidem k dispozici ve sběrných dvorech. „Takže by je lidé měli shromažďovat do většího množství a odvážet je na určená místa,“ upozornil Jindra.


Především větší společnosti či vývařovny mohou dostat za vylévání tuků do odpadů pokutu. Moderní kuchyně ale už většinou disponují zařízením zvané lapola, které dokáže tuk bezpečně zachytit před únikem do kanalizace.


„V poslední době množství veškerého odpadu složeného obyvateli ve sběrných dvorech narůstá. Tendence je tedy stoupající, a to od bioodpadu přes oleje, tuky až například po nábytek,“ uvedl k problematice celkem potěšující zprávu Aleš Mikšátko z odboru správy veřejných statků magistrátu města.