Policisté i o nadcházejícím víkendu budou kontrolovat řidiče a cestující veřejnými dopravními prostředky, zda mají platné dokumenty k opuštění okresů. Jak uvedl mluvčí policie Jiří Matzner, strategie strážců zákona se nemění. Na turisticky frekventovaná místa se přímo zaměřovat nebudou. „Práce kolegů v terénu poběží stejně jako v uplynulém týdnu,“ řekl, že kontroly mají jasně nastavená pravidla.

K obměně strategie není důvod, hranice okresů jsou totiž jasně dané. Volnočasové aktivity mohou Jihočeši provozovat jen na katastrálním území svého bydliště či obce, kde se rozhodli do 21. března zůstat. Zakázány jsou návštěvy příbuzných, až na nutnou péči či doprovod k lékaři. Omezení se dotýká také venčení psů. Po 21. hodině smí lidé němé tváře vzít ven jen v okolí 500 metrů od bydliště.

Nařízeno je nošení ochranných pomůcek na zakrytí dýchacích cest jako jsou respirátory třídy FFP2 a nanourošky v hromadné dopravě, obchodech, úřadech či nemocnicích a zdravotnických zařízení. Za nedodržení krizových opatření vlády hrozí sankce až 20 tisíc korun.

Oddělení pro pacienty s covid-19.
Chystáme se na válku, říká ředitel nemocnice v Českém Krumlově

Účast na svatbě nebo prohlášení o registrovaném partnerství je možná jen v rámci okresu. Naopak zúčastnit se posledního rozloučení lze i mimo region bydliště.