Taková opatření připravuje policie a magistrát pro zvýšení pocitu bezpečnosti 
na největším budějovickém sídlišti, které v posledních týden sužovaly protiromské demonstrace za účasti pravicových extremistů. Po úterním jednání to oznámili ministr vnitra Martin Pecina, policejní prezident Martin Červíček a primátor Juraj Thoma. 
Všichni tři věří, že to snad bude postačovat. Ministr Pecina uvedl, že v pondělí večer procházel bez ochranky Volfovou ulicí kromě hluku před 22. hodinou nezaznamenal jakékoliv další problémy. Z hlediska budoucího vývoje proto zůstává optimistou. „Zdejší situace je mnohem klidnější než na severní Moravě nebo v severních Čechách. Uděláme vše pro to, aby se lidé na Máji cítili bezpečně," ujistil ministr.

Dodal, že policisté i strážníci při demonstracích nasadili značné síly a podle jeho mínění se jim podařilo zvládnout nadstandardně dobře. „Tento týden budeme jednat i o doprovodných sociálních programech, které na sídliště přivedou lidi z administrativy," doplnil primátor Juraj Thoma.

Primátor Thoma dále řekl, že policisté na Máji zavedou takzvanou nulovou toleranci. To znamená, že budou posuzovat všechny prohřešky stejně. Bez ohledu na to, zda jsou pachatelé z řad většinové společnosti, nebo národnostní menšiny. „Dokud se situace neuklidní, bude na místě detašované pracoviště radnice i mobilní služebna městské policie. Místo dosavadních šesti strážníků je jich dvanáct. Stojí nás to stejně, nové lidi jsme nemuseli přijímat," zmínil Juraj Thoma.

Ministr Pecina připomněl, že zvýšené náklady na zajištění veřejného klidu při demonstracích se na rozpočtu ministerstva vnitra nijak výrazně neprojevily. Úřad čerpá peníze ze státního rozpočtu 
a podle svého nejvyššího představitele je zřejmě bude mít zajištěné i na příští rok. „Stálo nás to miliony korun, ale určitě jsme tím nevyčerpali rozpočet. Prostředků zatím máme dost," upřesnil jihočeská policejní ředitel Radomír Heřman.

Policie dokonce plánuje nábor asi tisíce nových lidí, kteří by měli působit především v problémových lokalitách. Tento počet se netýká pouze jižních Čech, ale celé republiky. „Nepokoje se přelévají. Pro podobné demonstrace může být rozbuškou i malý incident. 
V posledních třech letech 
se zvyšuje sociální napětí," zdůvodnil Martin Pecina 
s dodatkem, že sídliště Máj bylo doposud považováno za klidnou lokalitu.

Represivní složky proto neměly zkušenosti, jak si s nastalými problémy poradit. Ale to se prý rychle změnilo. Přestože první zásah policie mohl působit rozpačitě, ty další už byly podle ministra profesionálně zvládnuté.

Podíleli se na nich totiž policisté z jiných krajů, kteří mají s podobnými událostmi bohaté zkušenosti. Jeho slova potvrdil policejní prezident Martin Červíček. „Policie má síly a prostředky na to, aby zajistila na Máji klid a bezpečí. Jakákoliv protiprávní událost nezůstane z naší strany bez povšimnutí. Budeme reagovat na všechny podněty," přislíbil policejní prezident.

Podle ministra Peciny by ideálním řešením nastalé situace bylo, kdyby všichni obyvatelé takzvaně problematických lokalit mohli získat práci. Je přesvědčen, že pravicovým extremistům by potom nikdo nedopřával sluchu. Hodně si slibuje od zřízení funkce asistentů, kteří v jihočeské metropoli citelně chybí. V republice je jich 120, v Budějovicích zatím žádný. Do budoucna zde budou hned čtyři. Většinou jde o mladší lidi z romského etnika. Není to ale nezbytnou podmínkou, tuto práci mohou stejně dobře zastat i příslušníci národností většiny. Hlavním úkolem  koordinátorů je zmírňování napětí, úzce při tom spolupracují s městskou policií. Podle Peciny musejí na sídlišti dlouhodobě žít a dobře znát jeho problematiku.

„Nikdo z nás neočekával, že 
v Českých Budějovicích bude tak dramatická situace. Ve spolupráci s magistrátem 
a městskou policií plánujeme zvýšení hlídkové činnosti tak, aby se dění co nejdříve stabilizovalo," nastínil ministr.

Situace na Máji je napjatá už bezmála měsíc. Během uplynulých čtyř víkendů se v Českých Budějovicích konala protiromská demonstrace nebo pochod na sídliště. Při potyčkách bylo zadrženo několik desítek lidí. Kromě poslední soboty do akce zasáhly vždy stovky příslušníků pořádkových služeb.

Konflikty na sídlišti začaly 21. června, kdy se do sporu dostaly děti na hřišti a následně se zapojilo asi 100 dospělých. Reakcí byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se stovky účastníků přesunuly na Máj, kde se někteří střetli s policisty. V sobotu 6. července pak policie zasáhla proti účastníkům další protiromské demonstrace. Naposledy 13. července došlo k dalším potyčkám. Nyní už byl relativní klid.