Pracovníci radia tehdy rozhazovali mezi dav poukázky na peníze v celkové hodnotě sto tisíc korun. Jenže lidé se zde málem ušlapali. Na místě zsahovali strážníci i několik vozů záchranné služby. Jedna z dívek, která byla zraněna, pak strávila několik týdnů v nemocnici ve vážném stavu.

Podle okresního státního zástupce Josefa Richtra pro média nebylo možné i přes šetření poukázat na viníka. Podezření z ublížení na zdraví nebo z obecného ohrožení se tak nepotvrdilo.

„K případu se nebudeme vyjadřovat. Pro nás je to už uzavřená záležitost,“ reagovali v pondělí na dotaz Deníku, jak přivítali policejní pardon, pracovníci Rádia Kiss Jižní Čechy. Stejně tak reagovali i na dotazy před čtvrt rokem.

Přísnější pravidla hry pro ty, kteří chtějí na veřejném prostranství pořádat jakékoli akce, slíbilo po dubnovém incidentu uplatňovat vedení města. Výjimečné podmínky ale žádnému z pořadatelů stanovovat nemuselo.

„Každou jednotlivou akci projednává kolegium primátora zvlášť, ovšem od té nešťastné události nám nikdo z pořadatelů nenahlásil nic podobného ražení, z čeho by teoreticky mohl vzejít problém,“ říká náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Pokud by ovšem došlo na lámání chleba, radnice si hodlá klást jasné podmínky. Jen upozornit pořadatele na možná rizika by podle Popelové bylo bezzubým pokusem. „Pokud by se akce, která by nesla zjevná rizika, měla konat na veřejném prostranství města, máme právo si vymínit, jak se tam bude pořadatel chovat,“ říká.

V mnoha případech je ale těžké chování veřejnosti předvídat a přizpůsobit tomu pravidla hry. „V souvislosti s nedůstojnou události na nedělním Bohemia Jazz Festu by stálo za zvážení zakázat v podobných případech konzumaci přineseného alkoholu,“ naráží Popelová na případ neurvalce, jenž mrštil lahví po účinkujících na pódiu.