Nadcházející konec prázdnin bude pro policii zase znamenat nejvyšší pohotovost. Lidé chystají návraty z chalup a chat, děti čeká nejprve cesta od dědů a babiček a následně nástup do škol a třeba dopravci zvýší frekvenci spojů, aby se měli žáci jak dopravit do lavic. To vše bude znamenat zvětšenou dopravní zátěž a tedy riziko nehod.

Aby policisté posílili prevenci a bezpečnost na silnicích, chystají podle jihočeské policejní mluvčí Lenky Krausové podobně jako na začátku prázdnin dopravně bezpečnostní akci. Před dvěma měsíci bylo na jihočeské silnice takto nasazeno téměř 230 strážců pořádku, kteří zkontrolovali za tři dny 1700 řidičů.

Policie. Ilustrační snímek
Cyklista na elektrokole mezi Bystřicí a Klášterem nepřežil nehodu

„Do akcí jsou zapojeni nejen dopravní policisté, ale i policisté pořádkové policie,“ říká Lenka Krausová. Policejní mluvčí dodává, že vedle hlídkové služby v provozu se na poslední dny prázdnin a první školní dny chystá třeba akce Zebra se za Tebe nerozhlédne, která je zaměřena především na chodce a na děti.

Celkem 382 přestupků nasčítali na začátku prázdnin při bezpečnostní akci policisté na jihočeských silnicích. Teď se v regionu opět připojí k celostátnímu opatření. Nad dálnicemi se dokonce chystá nasazení vrtulníků. „Ve snaze ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nehodovost za tři dny policisté zastavili a zkontrolovali 1 700 řidičů,“ připomněl k minulé akci jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Ilustrační foto.
Při srážce auta a skútru zemřela mladá žena

Podle Pavla Ždycha z Českých Budějovic podobná opatření klidnějšímu provozu na silnicích určitě pomáhají. „Klidně ať je policie dělá každý týden,“ říká Pavel Ždych, který za volantem služebního vozu sedí denně a s jednáním řidičů za volantem má bohatou zkušenost. „Třeba ve středu jsem jel z Plané po dálnici do Budějovic a minuly mě dva bavoráky. Jel jsem sto třicet, ale po kilometru už jsem je neviděl,“ svěřuje se s čerstvým příkladem Pavel Ždych.

RYCHLOST I ALKOHOL

Nejčastějším prohřeškem řidičů i podle Milana Bajcury bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti. Při zmíněné bezpečnostní akci na začátku prázdnin ještě například šest řidičů před jízdou požilo alkohol, čtyři návykovou látku, sedm osob nerespektovalo předpisy na železničním přejezdu. Celkem 43 osob se nepřipoutalo a dokonce u 47 motorových vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav.

Apel policistů na řidiče před rizikovým koncem prázdnin se ale týká kromě dodržování pravidel i obyčejné vzájemné ohleduplnosti.

Nehoda, při které zahynul řidič osobního vozu, uzavřela komunikaci I. třídy na Strakonicku.
U obce Brusy zemřel řidič osobního vozu, silnice je uzavřená

Na problematické dny se dokonce chystá i Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého bude 30. a 31. srpna omezena běžná údržba na komunikacích organizace, která by snižovala počet jízdních pruhů.

Infobox: Mezi nejčastější nešvary řidičů patří podle odborníků nedodržování povolené rychlosti, nevěnování se řízení nebo třeba nesprávný zbytečně agresivní způsob jízdy. Za volant také rozhodně nepatří alkohol a drogy.