Deník díky výborné spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihočeského kraje mohl nakouknout do interiéru, průvodce dělal vedoucí soběslavského obvodního oddělení a nadporučík Radek Hitmar nás pozval třeba i cely předběžného zadržení.

Podle Radka Hitmara šlo o první celkovou obnovu budovy v téměř padesátileté historii vůbec. „Sloužil jsem zde deset let, potom jsem pracoval na kriminálce v Táboře, chvíli jsem fungoval na obvodu ve Veselí nad Lužnicí a teď jsem třetím rokem vedoucí v Soběslavi,“ přiblížil úvodem svou kariéru u policie.

V řádu let došlo pouze k obnově zastřešení a ke zvětšení a úpravě garáží. „O sedmdesátých let fungoval tento dům opravdu jen s minimálními úpravami, dělaly se jen nutné opravy,“ zmínil.

Do roka bylo hotovo

Celková rekonstrukce se měla uskutečnit už v roce 2015, přednost dostal totiž větší územní odbor Tábor a budova zvaná „Modrá hvězda“ na Soběslavské ulici. K obnově soběslavské stanice se přistoupilo až loni v srpnu. „To jsme se stěhovali do Tábora, práce zhotovitel zahájil 1. září, v novém fungujeme od pátku 15. července letošního roku,“ upřesnil nadporučík Hitmar.

Workshop pro veřejnost Policistou na(ne)čisto se uskutečnil v pátek 6. května v areálu Sportovního klubu policie České Budějovice na Jiráskově nábřeží.
Na Jiráskově nábřeží zasahovala pořádková jednotka. Policie nasadila i kynologa

Rohová stavba na náměstí se dočkala nových vnitřních i venkovních omítek. „Zvětšila se dispozice některých kanceláří, protože jsme zrušili starou fotokomoru, která v digitální době postrádá účel, policisté a policistky získali i nové sociální zázemí včetně šaten, které jsme neměli,“ usmíval se.

V objektu se současně vyřešila i bezbariérovosti, obnoven byl vnější i vnitřní kamerový systém a rozšířena čekárna pro oznamovatele. Zlepšilo se i vybavení zasedací, či výslechové místnosti.

Stěhování zvládli s přehledem

Po přechodnou dobu fungovalo oddělení z Tábora. „Zvládli jsme to však dobře, promítlo se to pouze na dojezdových časech. Hodně nám vyšla vstříc samospráva, kdy nám vyhradila kancelář na městském úřadě, u hasičů jsme parkovali tzv. převozní vozidlo, které působilo i preventivně,“ vysvětlil Hitmar.

Nadporučík Edita Mináriková slouží u policie téměř dvacet let. Pětapadesátiletá blondýnka pocházející z jižní Moravy v Českých Budějovicích vystudovala pražskou univerzitu a stala se inženýrkou ekonomie.
Křehká žena velí největší policejní stanici v kraji. Skloubila rodinu i povolání

Na výslechy však putovaly zadržené osoby do Tábora, či Veselí. „K těmto úkonům jsme totiž potřebovali naše systémy, stejně tak oznamovatelé, pokud nevyužili linku 158, za námi museli osobně do okresního města,“ doplnil s tím, že se stávalo, že někteří lidé se domáhali jejich služeb na staveništi i v hasičárně.

V Soběslavi slouží na 15 policistů, dvě policistky a jedna civilní zaměstnankyně spravuje archiv. Jako jedna ze tří stanic (Tábor, Bechyně) v okrese má také prvosledovou hlídku a disponuje i celou předběžného zadržení. Soběslavští muži a ženy zákona od začátku roku zaznamenali 81 trestných činů, 54 jich objasnili (tj. 66,6% objasněnost). Nejčastěji jde o majetkovou trestnou činnost (krádeže pohonných hmot, stavebního materiálu, techniky, přístrojů), kyberkriminalitu, rušení nočního klidu, vandalismus a podobně. Nejproblémovější lokalitou je sídliště Svákov, okolí E55, disco Paluba a zimního stadionu. V poslední době podle místních policistů také značně stoupl počet dopravních nehod v regionu.

Na znovuzrozený objekt se přijeli podívat i regionální tiskoví mluvčí poručík Miroslav Šupík z Krumlova a poručík Milan Bajcura z Budějovic. Podle jejich slov je rekonstrukce velmi zdařilá a výkon práce s tímto zázemím bude pro příslušníky a příslušnice obvodu mnohem příjemnější.

Hledají nové zájemce

Jihočeská policie má nyní na 250 volných pozic, v pondělí slavnostně přijme 13 nováčků. „Práce policie je pestrá, každý si u nás může splnit sen. Stačí se obrátit na naše personální oddělení. Příští týden máme dvoudenní akci na Lipně, kde si může veřejnost naší práci znovu osahat na vlastní kůži,“ vysvětlili mluvčí.

Veškeré potřebné informace pro nové uchazeče jsou zveřejněny na webových stránkách https://nabor.policie.cz/. Volat lze i na telefonní číslo 606 762 294.

Obvodní oddělení Policie ČR v Hluboké nad Vltavou se dočkalo rozsáhlé rekonstrukce.
Hlubočtí policisté se vrátili na své oddělení, služebna voní novotou. Nakoukněte

Jihočeští policisté navíc každý čtvrtek v čase od 13 do 15 hodin pořádají informační schůzky o práci u Policie ČR v rohové modré budově policejního ředitelství v ulici Dvořákova 2 v Českých Budějovicích. I zde dostanete všechny potřebné informace a můžete se na cokoliv zeptat.

Policejní služebna v Soběslavi je jako znovuzrozená. Nahlédněte s DeníkemPolicejní služebna v Soběslavi je jako znovuzrozená. Nahlédněte s DeníkemZdroj: Deník/Lenka Pospíšilová

Zajímavost: Vybavení prvosledové hlídky váží až 100 kilogramů. Jenom 20 kg má neprůstřelná vesta. Dále mají u sebe štít, helmu, vyzbroj a vybavení se stále mění, modernizuje, zkvalitňuje a odlehčuje.