Adriana Kašparová zavítala do Kavárny Deníku, kde vyprávěla svůj příběh.Zdroj: Deník / Jitka DavidováAdriana Kašparová pochází z rodiny bylinářů z východního Slovenska, kde se nemoci léčily bylinkami. V Šindlových Dvorech v části obce Litvínovice jich má na 40 druhů, avšak sama si je nepěstuje. Navíc lidem pomáhá jako terapeutka celistvé medicíny. „Spousta nemocí je způsobená psychikou, jde tedy o celistvý pohled na člověka. Lidé chodí ke mně domu, řeknou mi, jaké mají potíže a dostanou bylinky. Také jim poradím, co je pro ně důležité. Mým cílem je dovést člověka k tomu, aby se uzdravil. Namotivuji ho do života, člověk se potřebuje namotivovat tak, aby chtěl žít. Je to trochu psychologie a trochu medicína,“ popisuje svou práci terapeutka, která zavítala do Kavárny Deníku v parku Bosonoha u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích.

Doma ji navštíví přibližně 40 klientů ročně. V průměru tedy pomáhá třem lidem měsíčně. Nejvíce ji navštěvují lidé v posledním stádiu života. „Pomohla jsem prodloužit některým lidem životy. Také pomáhám lidem, kteří si myslí, že mají stanovenou konečnou diagnózu. Nebo ke mně chodí maminky, které nemohou otěhotnět, maminky s enzymatickými dětmi nebo chronickými nemoci,“ svěřila 45letá terapeutka celostní medicíny.

Klienty uzdravuje už 18 let hlavně díky chlorele a ječmenu. „Chlorela má výhodu v tom, že je přirozeně antibiotická, zároveň léčí a dodává živiny tělu. Ječmen pomáhá v těle ženy vyrovnávat hormony. Kdyby to ženy věděly, tak by ho pily, jako muži pivo,“ směje se Adriana Kašparová s tím, že lidské tělo má po užívání chlorely a ječmene spousta energie.

Adriana Kašparová to poznala hlavně před lety na sobě, právě když onemocněla. Nemohla hýbat rukama. K uzdravení jí pomohla především chlorela a ječmen. Nyní léčí klienty pomocí několika metod. Zabývala se ájurvédou, tedy alternativním léčením nemocí a dalšími metodami. „Dnes je využívám dohromady. Podle toho, co mi přijde ideální pro daného člověka. Když mám pocit, že člověk potřebuje cvičit, učím ho taoistické cviky. Základem uzdravení je chuť žít, pohyb a jídlo. To jsou pilíře, na kterých s klientem pracuji,“ míní terapeutka celostní medicíny.

Zdraví je podle ní o dravosti. „Já učím lidi, jak být dravý, tedy zdravý,“ líčí Adriana Kašparová s tím, že lidé jsou podle ní v dnešní době více pasivní. „Jsme méně odolní, pijeme více bylinkových čajů, protože je to móda této doby. Moje babička bylinkářka říkala, že bylinky jsou léčitelé a učitelé. Když budete pít tyto čaje denně, tak potom na člověka nepůsobí. Jsme pasivní generace, když něco nemáme hned, tak to chceme hned,“ zamýšlí se Adriana Kašparová.