„Chtěla bych poděkovat profesionálním hasičům z Českých Budějovic, dobrovolným hasičům z Radošovic – Tupesy a Žabovřesk a také bychom chtěli poděkovat za to, že nám vyšel vstříc starosta Radošovic Michal Borovka,“ říká Milada Petrášková z domu z Tupes, kde 11. července hořelo.

Mohl za to zapnutý synův notebook, který se přehřál a chytl koberec. „Byla jsem s mužem doma, hlídali jsme vnoučata, uviděla jsem dým, to bylo hrozné,“ vzpomíná. Manžel se šel podívat, zda tam nikdo není, Milada Petrášková volala do práce synovi. „Ulevilo se mi, když zvedl telefon,“ vypráví.

Hasiči přijeli během chvíle. Shořelo ale téměř celé podkroví. Úplně čtyři místnosti, jedna částečně. „Hasiči byli nesmírně rychlí,“ pamatuje si Milada Petrášková. S manželem zůstala po požáru v domě, syn se přestěhoval na čas k dceři o dům dál.

Po opravách všichni bydlí ve stavení znovu od listopadu. „Našimi velkými pomocníky byli Jan Interholc z Tupes a Tomáš Rosenfelder – snad jsem jejich jména nezkomolila,“ děkuje a vypráví: „Pomohli nám likvidovat sutiny, jsou šikovní.“ O vystěhování domu se přičinili dobrovolní hasiči. Ještě když hořelo, nosili věci z místnosti i spadané tašky. Dík patří i Vladislavu Hálovi ze Žabovřesk. „Udělal nám střechu asi během šestnácti dnů. Vešel se do všech staveb, které měl nasmlouvané, moc nám tím pomohl,“ děkuje Milada Petrášková.

„Přejeme všem štěstí do nového roku,“ uzavírá.

Pohledem hasičů

Událost se stala 11. července v Radošovicích, obec Tupesy, po 7. hodině.

Zasahovaly 3 jednotky hasičů ze stanice České Budějovice a jednotky Sboru dobrovolných hasičů obcí Žabovřesky a Netolice.

Jednalo se o požár podkroví venkovského stavení, který se rozšířil do střechy.

Zásah hasičů se vedl vně domu i vnitřkem, během půl hodiny požár hasiči dostali pod kontrolu.

Poté následovalo rozebírání střešní konstrukce, vynášení materiálu ze zasaženého podkroví a dohašování. Požár se podařilo zlikvidovat úplněv 8.40 hodin.

U požáru byla nutná také intervence psychologa Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a člena posttraumatického týmu pro majitelku domu.

Škoda byla stanovena na milion korun, hasiči svým zásahem uchránili další majetek v hodnotě dva miliony korun.