14.14 hod. - Podle informací Martina Slavíková ze skupiny E.ON se podařilo před 14 hodinou obnovit všechny dodávky elektřiny v jižních Čechách. "Všechny problémy se nám podařilo vyřešit," potvrdila.

12.17 hod. - Situace s bezpoudím na jihu Čech se po poledni zlepšila. "Momentálně evidujeme pět poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je zde nyní asi 750 domácností," sdělila Martina Slavíková, vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON. Přetrvávají problémy v okolí Borovan na Českobudějovicku, kde je bez elektřiny aktuálně 280 domácností.

11.44 hod. - Ve Strmilově na Jindřichohradecku a jeho okolí bylo v jednu chvíli dopoledne bez proudu kolem tisícovky domácností. "Proud ale vypadl jenom na chvilku a nyní už jde, takže to asi naštěstí nebylo nic závažného. Ještě jednou to potom vypadlo, ale nyní už bez problémů," uvedla Jitka Kozáková ze Strmilova s tím, že výpadek je nijak nepostihl ani v zaměstnání.

10.36 hod. - Ve čtvrt na jedenáct dopoledne Martina Slavíková z E.ONu uvedla: "Aktuálně evidujeme v jižních Čechách devět poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je momentálně asi 1 500 domácností, nejvíce jich je na Jindřichohradecku, konkrétně v okolí Strmilova (980 domácností) a Lužnice (230 domácností). Poruchy přetrvávají také v okolí Borovan na Českobudějovicku a také v okolí obce Vacov na Prachaticku."

10.31 hod. - Přibližně od páté hodiny ranní vyjížděli jihočeští profesionální a dobrovolní hasiči k zásahům, při kterých odstraňují následky silného větru. Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje přijalo první tísňové voláni o spadlém stromu ve čtyři hodiny a čtyřicet dva minut ráno, a to z Prachaticka. Následovaly další desítky volání. "K desáté hodině dopoledne evidujeme necelých sedm desítek tak zvaných vícečetných událostí. Znamená to, že hasiči během jednoho výjezdu odklízeli i více popadaných stromů.

Výjezdy hasičů:

Jednoznačně nejvíce práce měly jednotky na Prachaticku. Zde byla téměř polovina všech výjezdů. Vítr pak postupoval přes celý kraj s tím, že dalších 10 výjezdů mají hasiči na Českobudějovicku, 11 na Jindřichohradecku a 8 na Českokrumlovsku. Písecko, Táborsko a Strakonicko bylo z pohledu hasičů zasaženo minimálně," informovala Vendula Matějů, tisková mluvčí hasičů.

Hasiči zachraňovali daňka, který se zaklesl do paroží svého soka.
VIDEO: Daňka hasiči přeprali

9.33 hod. - Společnost E.ON evidovala v úterních devět hodin ráno celkem devět poruch na jihočeských vedeních vysokého napětí. "Bez elektřiny je momentálně asi 1350 domácností, nejvíce jich je na Krumlovsku, konkrétně v okolí Rožmberka nad Vltavou, kde se omezení týká asi 730 domácností. Nejnovější porucha přibyla na Jindřichohradecku, a to v okolí Lužnice - 230 domácností," uvedla Martina Slavíková, vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON. Podle jejích dalších slov dorazil silný vítr do Čech po páté ráno a začal vyvracet stromy a lámat větve, které následně poškozovaly vedení elektrického napětí na mnoha místech distribučního území.

"V jednu chvíli jsme zaznamenali dokonce sedm tisíc domácností bez proudu. Největší poruchy se ale podařilo vymezit a dodávky elektřiny na většinu míst jsme obnovili. Na přetrvávajících poruchách navzdory nepříznivému počasí intenzivně pracujeme," doplnila Martina Slavíková.

9.00 hod. - Dobrá zpráva pro řidiče na Prachaticku: Silnice z Vimperka na Strážný je již průjezdná. 

8.58 hod. - Do zhruba půl desáté dopoledne je možné očekávat komplikace na silnici 154 u Jílovic na Budějovicku, kde je padlý strom. Průjezd jen se zvýšenou opatrností.

8.26 hod. - Podle Lenky Krausové, policejní tiskové mluvčí, nebyla v 8 hodin hlášena žádná úplná uzavírka silnici na Prachaticku v souvislosti s popadanými stromy. "Stále ale ještě hasiči silnice uklízejí, takže je nutné jet se zvýšenou opatrností," uvedla. Největší problémy na silnicích byly mezi pátou až sedmou hodinou ráno.

8.23 hod. - Na silnici 105 u obce Olešník na Českobudějovicku je padlý strom. Podle policejních informací je zde průjezd možný se zvýšenou opatrností. Komplikace lze očekávat nejméně do 9. hodiny.

Ranní komplikace na Prachaticku

Nepříjemný začátek dne mají za sebou řidiči na Prachaticku. Především ti, kteří jezdí za prací do Německa. Na celé řadě míst totiž popadaly do vozovek stromy. Řidiči se tak s komplikacemi setkávají na silnicích u obcí Vimperk, Horní Vltavice, Kubova Huť, Lenora a Strážný, a to v celkové délce šestadvaceti kilometrů.

Podle řidičů komplikace čekaly i na silnici z Prachatic na Volary nebo z Vimperka do Čkyně. Stromy brání provozu na některých místech na celé vozovce nebo její části a podle předběžných informací by měly částečné komplikace trvat zhruba do 10. hodiny. Některé vozovky byly z důvodu odklízení stromů dočasně uzavřeny a postupně jsou opět průjezdné.

Po 6. hodině se u Nové Hutě na Prachaticku stala také dopravní nehoda. Osobní auto zde narazilo do stromu. Karambol je naštěstí bez zranění.

Ilustrační foto.
Na jihu padaly teplotní rekordy, zazněla i výstraha před vodou

Silný vítr komplikuje dopravu i na dalších místech kraje. U Kamenného Újezdu na Českobudějovicku si musejí dát řidiči pozor na hlavní silnici I/3 na ohnutý bilboard, který částečně zasahuje do vozovky.

Problémy se dotýkají také železniční dopravy. Na trati v úseku Sudoměřice u Bechyně – Bechyně je porucha trakčního vedení a přepravu do zhruba 8. hodiny ranní zajišťuje náhradní autobusová doprava.

Ilustrační foto.
Vítr dosáhl devadesátky, hasiči vyjížděli k padlým stromům

Až do odpoledních hodin totiž platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem.

Situaci budeme i dál sledovat.