Odpovědi 
na otázky včetně praktických rad i odborné materiály o této problematice můžete získat v kontaktních centrech sdružení Prevent v Prachaticích a Strakonicích, která ve středu připravila Den otevřených dveří.

První sídlí v Primátorské ulici 76, druhé najdete v Komenského 174 naproti vchodu do strakonické teplárny. Mimo to můžete od 11 do 14 hodin navštívit také nízkoprahové centrum pro děti a mládež Station 17 v Blatné (Spálená 727, bývalé Steko). Poradkyně a koordinátorka kontaktního centra ve Strakonicích Michaela Nenadálová popsala, že zájem o prohlídku dopředu projevily hlavně základní školy.

„V prezentaci se proto zaměříme především na práci 
s nezletilými. Upozorníme je na nástrahy, které na ně číhají ve veřejném prostoru a vysvětlíme jim, kam až může užívání drog dojít," nastínila poradkyně Nenadálová a dodala, že pracovníci centra návštěvníkům představí jak širokou nabídku služeb, tak 
i věci, které drogově závislým klientům poskytují. Kromě injekčních stříkaček to může být například různý zdravotnický a dezinfekční materiál či testy na žloutenky, HIV nebo pohlavně přenosné choroby.

Tato možnost je ojedinělá tím, že pro zachování anonymity klientů není možné, aby lidé vyhledávali centra libovolně. Návštěvy bývají podmíněny předchozím telefonickým objednáním.