Má před sebou tři tisíce kilometrů do poutního místa Santiago de Compostela ve Španělsku, kde je pohřben svatý Jakub, jeden z dvanácti apoštolů.

Jihočeský poutník Patrik Kotrba (29) vykročil na cestuv polovině dubna z Veselí nad Lužnicí s kytarou a slaměným kloboukem.

Ve čtvrtek se zúčastnil vernisáže výstavy nazvané Don Quijote/Bohuslav Reynek ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích a měl velkou radost, kdy nalezl mezi grafikami také svatého Jakuba.

„Je to symbolické," usmívá se poutník za Jakubem, který vystudoval dějiny umění. „Reynka mám moc rád a mám radost, že jsem dorazil zrovna na vernisáž." Ve čtvrtek večer ještě stihl koncert proti rasismu na letní scéně vedle Slavie, kde se setkal s přáteli, a v pátek pak vyrazil podél Vltavy do Boršova a na Český Krumlov.

„Na cestě si chci vyjasnit i svůj vztah k Bohu a církvi," prozrazuje s tím, že se na dalekou cestu vypravil i za mnohé známé, kteří k cestě zatím nenašli čas nebo odvahu.

„V Santiagu už jsem byl, ale teď tam chci dojít pěšky jako správný poutník," říká a ukazuje přitom na své pevné a pohodlné boty. „Půjdu spodem přes Rakousko a Itálii. Těším se, až budu přecházet Alpy nebo Pyreneje. Radši bych putoval jenom přírodou, ale vím, že budu muset šlapat i podél dálnic. Už se těším do Francie a hlavně do Španělska. V srpnu se v Barceloně potkám se svou sestřenicí, která tam přijede, a budeme spolu hrát a zpívat na ulici," ukazuje na černé pouzdro s kytarou.

Doufá, že si něco vydělá do klobouku na další putování.

„Jak dlouho půjdu, nevím. Nemám přesný časový plán. Počítám ale, že do Vánoc bych mohl dorazit do cíle," usmívá se a prozrazuje, že se těší i na setkávání s lidmi, které při putování potká.

„Strach, že mě někdo přepadne nebo okrade, nemám," říká. „Občas se ozvu z internetové kavárny, kde jsem a jak se mi putuje," slibuje čtenářům Deníku Patrik Kotrba.