Ledeničtí zahájili cvičení v květnu 1897, pro začátek si museli vystačit s jednoduchými cviky, protože jim chybělo cvičební nářadí. Celkem rychle se jim ale podařilo získat bradla, koně i starší hrazdu.

Vlastní sokolovna ale Ledenickým chyběla ještě dlouhá léta. Nejprve cvičili členové lednického Sokola v hostincích. Ve dvacátých letech dvacátého století pak dostali k dispozici prostory bývalého pivovaru, ze kterého se později stalo kino a divadelní sál. V roce 1927 si založili stavební fond, do kterého plynuly nejen zisky ze společných podniků, ale i finanční dary. „Sokolové žádali o příspěvky na stavbu sokolovny nejen místní, ale obraceli se i do zámoří k těm, kteří uprchli do USA," vysvětluje archivář Jiří Cukr, který v současné době zpracovává dokumenty, které se týkají stavby ledenické sokolovny.

Samotná budova však mohla být postavena až po druhé světové válce, především díky obětavé práci členů jednoty, kteří se na stavbě podíleli. „Sokolovna v Ledenicích je unikátní i proto, že její stavba přišla až v době kdy sokolské organizaci začalo reálně hrozit další zrušení. Řekl bych, že to je jedna z nejmladších sokoloven u nás. Začala se totiž stavět až v červnu roku 1947 a byla dokončena o rok později, v září roku 1948," vysvětluje Jiří Cukr. Přitom už v únoru roku 1948 došlo na sjednocení všech tělocvičných a sportovních spolků do jednotné tělovýchovné organizace. „Mimo různých dokumentů a výstřižků se dokonce zachoval i krátký film, který otevření sokolovny v Ledenicích dokumentuje," doplňuje archivář.

Na své obnovení si Česká obec sokolská musela počkat až do roku 1990. Také v Ledenicích se činnost spolku obnovila. Nyní pod něj patří různé oddíly sportu i všestrannosti. Patří mezi ně úspěšný oddíl softballu nebo roztleskávaček. Sokolové z Ledenic se ale podílejí i na kulturním životě. „Spolupořádáme obecní ples a příští rok v září se budeme prezentovat na lednickém dnu spolků. Připravíme program, ukážeme i naši historii," nastínila místostarostka spolku Jana Votrubová.