VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prase padá k zemi, venkovská zabijačka může začít

Vltavotýnsko – Než se dostanou na stůl výborné zabijačkové pochoutky, stojí to spoustu úsilí. Redaktor Českobudějovického deníku si to vyzkoušel na vlastní kůži.

15.2.2010
SDÍLEJ:

Než se dostanou na stůl výborné zabijačkové pochoutky, stojí to spoustu úsilí. Redaktor Českobudějovického deníku si to vyzkoušel na vlastní kůžiFoto: Deník / Pavel Zeman

Vltavotýnsko – Je sobota pět hodin ráno a po celém domě se ozývá můj budík. S údivem, co se děje, ho vypínám a spím až do půl šesté, to už ale musím vstát. Dneska mě čeká zvláštní den, který strávím na správné české zabijačce.

Pro hospodáře to u „Bártů“ začíná mnohem dřív než pro mě. Už od pěti hodin všichni lítají kolem pařáků, kuchyně a připravují vše, co bude potřeba.

V sedm hodin přijíždí řezník a jde se na věc. Kvičící prase táhnou za jednu nohu provazem a zdá se, že to má čuník spočítané, ale prase svůj boj o život nevzdává, pořád se snaží někam utéct.

Najednou ale padne rána a prase se kácí k zemi. Rychle se musí z prasete dostat krev. Každý, kdo má ruce a nohy, se teď nezastaví.

Prořízne se krční tepna a začíná boj o čas. „Paní, míchejte rychleji a musíte vyhazovat ty žilky, aby se nám to nesrazilo,“ to jsou jediná slova, která v tomto zmatku slyším, a nemám moc ponětí, o čem se mluví.

Myslel jsem si, že teď to půjde už samo a konečně se půjdeme ohřát do tepla. Bohužel, místo toho přichází první grog, který vychladne ještě dřív, než mám vůbec šanci se napít.

Přichází na řadu očištění prasete. Prase se musí opařit horkou vodou a zbavit štětin a různých nečistot. Z neustálého sahání do vody cítím, jak mi umrzají ruce. Nikdo jiný krom mě s tím očividně problém nemá, jsem proto raději zticha, aby mě neposlali do kuchyně, kde jsou jenom samé ženské. Hlavou se mi stále honí: „Přece to nevzdám.“

Nevzdal jsem to a po hodině a čtvrt jsme se všichni konečně přesunuli do tepla ke kamnům. Ještě předtím jsme prase pověsili za zadní nohy, odřezali hlavu a jednu přední nohu. U kamen se začíná připravovat pochoutka, o které jsem slýchával jenom z vyprávění. Přichází totiž na řadu dnešní první jídlo, a tím je ovar.

Ovšem ještě před jídlem přichází aperitiv v podobě panáka becherovky. Jenom koukám, jak se všichni kolem mě vrhli k míse s ovarem, a já stál a pořád koukal. V tu chvíli jsem dostal strach, že by na mě také nemuselo nic zbýt, a začínám se také tlačit k míse.

Po jídle jsem tak akorát zralý dát si šlofíka a byl bych spokojený. Ale omyl, opět vycházíme ven a zase mi po chvilce mrznou ruce.

Odřezáváme už jednotlivé části prasete. Sádlem počínaje a páteří konče. Lítám s tácy plnými masa a sádla sem a tam a pořád jenom slyším: „Dej to tam, ne tam, vedle.“ Říkám si, že to nemůže být všechno takhle složité, ale je.

V jedenáct hodin už opět sedíme u kamen a přichází první a zároveň poslední kafe, které mě dokonale probírá z právě přicházející únavy.

Začíná se dělat prejt, a to znamená, že i jitrnice a jelita. Nemůžu se dočkat vyndání prvních jitrnic, už mám zase totiž hlad. Sáhnu hned po první jitrnici, co se vyndavá, a během chvilky po ní nebylo ani památky.

Začínají se vařit i polévky, bílá a černá, které se také říká prdelačka. Ta se vyrábí právě z té krve, co se z ní musely vyndavat žilky a nesměla se nám srazit. Až v poledne tedy chápu význam slov, která jsem zaslechl ráno.

Začínáme dělat tlačenky a krupeta. To už jde vesměs samo, takže to dělá jen jedna osoba a ostatní sedí a klábosí. Když je nakonec vše naházeno v hrnci, řezník může odjet. Umyje si své nádobíčko a loučí se.

Tím je pro něj zabijačka oficiálně skončená. Pro domácí to ale zdaleka není konec. Nyní je čeká vyndavání tlačenek, krájení a škvaření sádla a nekonečné hodiny strávené u kuchyňského dřezu, kde se budou snažit zbavit mastnoty.

I pro mě tu po doškvaření sádla práce končí. Přesto, že jsem to ráno měl sto chutí zabalit kvůli obrovské zimě, jsem rád, že jsem zůstal. Nejenom, že jsem se naučil spoustě nových věcí, ale ještě jsem si odnesl výslužku.

Autor: Pavel Zeman

15.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících 19 000 Kč

Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor ÚDRŽBA OBJEKTU - SKLADNÍK - ŘIDIČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlavní pracovní poměr - 1 směna (možnost i zkrácený úvazek). Požadujeme řidičský průkaz B, E., Nástupní plat 19.000 Kč (po zaškolení). Nástup ihned. Nabídky zasílat na e-mail.. Pracoviště: Šubrt cz s.r.o., Nemanická, č.p. 440, 370 10 České Budějovice 10. Informace: František Šubrt, +420 387 220 256.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 18 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK - ŘIDIČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadavky: vyučen, řidičský průkaz sk. B, základní znalost práce na PC, bezúhonnost, výhodou oprávnění na VZV, pracovní doba: 7:00 - 16:00 hod., popř. 8:00 - 17:00 hod., vhodné i pro fyzicky zdatnější OZP, Zaměstnavatel si přeje kontaktovat na email pepa@makatherm.cz. Pracoviště: Maka therm cz s.r.o. - pracoviště české budějovice, U Voříškova dvora, č.p. 2743, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Josef Therm, +420 602 337 437.

Marketing, média a tisk - Marketing, média a tisk Marketingový specialista 15 000 Kč

Specialisté v oblasti marketingu MARKETINGOVÝ SPECIALISTA/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Marketingový specialista bude prezentovat vlastní on-line produkty společnosti určené pro realitní kanceláře, realitní makléře a specialisty. Práce v mladém kolektivu s možností pružné pracovní doby. Ohodnocení práce dle úspěšnosti prodeje + nadstandardní obratové bonusy., Kontakt emailem : info@polyweb.cz. Pracoviště: Polyweb s.r.o. - 001, Nemanická, č.p. 441, 370 10 České Budějovice 10. Informace: David Michal, +420 733 792 990.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - ČESKÉ BUDĚJOVICE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě ČESKÉ BUDĚJOVICE. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na alehka@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště české budějovice, Novohradská, č.p. 1279, 370 08 České Budějovice 8. Informace: Adéla Lehká, +420 416 856 107.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační obrázek.

Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu

V irském Dublinu se konal Evropský pohár v twirlingu
2

V irském Dublinu se konal Evropský pohár v twirlingu

Ostře ojel bavorák

České Budějovice – Osobní zášť, či náhodné vandalství bude stát majitele BMW X5 70 000 korun.

Ujíždět policii se nevyplatilo, auto skončilo mimo silnici

Lipno nad Vltavou - Rychlou jízdu nezvládla ve středu brzy ráno dvojice nezletilých osob mezi Frymburkem a Lipnem nad Vltavou. Auto skončilo mimo silnici poté, co jeho posádka ujížděla před policií.

Táborské stádo zubrů se rozrostlo o samičku Taru

Tábor – Chovatelský úspěch slaví Zoo Tábor, která se už před dvěma lety zapojila do snah o rozšíření počtu zubrů evropských a sestavila chovné stádo nížinné linie těchto impozantních kopytníků.

Sportovcům zatím zůstává stará hala

České Budějovice – Snahy vybudovat novou sportovní halu ukončil před několika lety Úřad pro hospodářskou soutěž, druhý pokus nyní odpískali radní kvůli vysoké vysoutěžené ceně.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT