Nové zastávky, které letos vzniknou ve zmíněné části krajského města poblíž Kauflandu nebo lesoparku Stromovka, totiž dopravní podnik do budoucna plánuje obsluhovat takzvanými parciálními trolejbusy. Ty mají baterie, které zajistí pohon vozidla v úsecích, kde sklopí „tykadla“.

Mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Viktor Lavička upřesnil, že parciální trolejbusy by mohly v budoucnu jezdit na lince číslo 15. Spoje této linky vozí cestující mezi Papírenskou ulicí nedaleko od nemocnice kolem Výstaviště a kampusu Jihočeské univerzity na sídliště Šumava a Vltava. U Kauflandu na Dlouhé louce ale mají zastavovat také autobusy na lince číslo 7. Ta spojuje českobudějovické sídliště Máj s Rožnovem, Včelnou a Boršovem nad Vltavou.

Plánem zřídit nové zastávky u Kauflandu město podle náměstka primátora pro dopravu Františka Konečného reagovalo na četné žádosti občanů. Českobudějovičtí nyní hledají firmu, která podél Dlouhé louky vytvoří nové zálivy pro zastávky.

Projektovaná cena stavby je 4,712 milionu korun bez DPH, práce by měly trvat tři měsíce. „Město nyní vyzve deset firem k podání nabídek,“ přiblížil způsob výběru stavebníka František Konečný a doplnil, že zastávky by měly být připravené do poloviny roku.

Přechod pro chodce na frekventované Dlouhé louce mezi novými zastávkami nevznikne.

Podle náměstka primátora Petra Podholy je v blízkosti lávka, která pěším umožní dostat se pohodlně a bezpečně přes čtyřproudou komunikaci.

Na disciplinovanost chodců spoléhají i policisté. Jejich mluvčí Lenka Krausová k tomu řekla: „Úsekem denně projede několik desítek tisíc vozidel, a tak se naši dopravní inženýři neobávají, že by se někdo odvážil do tak frekventované silnice vstoupit, a věří tomu, že nadchod bude k přecházení silnice využíván.“