Proč tolik oblíbené kořenové zeleniny zrovna ve Zlivi? Městu se přezdívá Mrkvanov.

Jedna z organizátorek slavností a zlivská rodačka Kristýna Vantrubová připustila, že to není tak dávno, kdy na zmíněnou přezdívku byli Zlivští tak trochu alergičtí. „Byly doby, kdy jsme se kvůli názvu Mrkvanov prali. Nesnášeli jsme ho, ale dnes se dokážeme k historii vrátit a z dříve nenáviděné přezdívky udělat přednost," ukazovala Kristýna Vantrubová na propagační stánek plný obrázků oranžové zeleniny i dezertů, do nichž místní dámy neopomněly přidat nezbytnou ingredienci mrkev.

O tom, jak město k přezdívce přišlo, se dodnes vedou spory. „Nejpravděpodobnější je verze, že kolem kostela byla políčka s mrkví, která dostávala místní děvčata věnem," připomněla Kristýna Vantrubová. Říká se, že jílovitá zlivská půda je málo úrodná, a tak lidé vsadili na jistotu a nic jiného než mrkev nepěstovali.