Několik bodů při pondělním jednání zastupitelstva v Českých Budějovicích přineslo debatu, ve která nechyběla kritika vedení města.

Kritika zazněla třeba při jednání o územním plánu. Několik měsíců by měla trvat přestávka v pořizování nového územního plánu Českých Budějovic. Na pondělním jednání zastupitelstva to navrhl náměstek primátora Juraj Thoma. Má se vyřešit, jestli nová studie schválená nedávno radou města, promění mantinely stanovené pro nový územní plán. Jedná se o studii Smart Green City, kterou zpracoval Ateliér 8000 pro budějovickou teplárnu. Zabývá se možným rozvojem velkého pásu jihočeské metropole na východ od železnice, včetně charakteru budoucí zástavby. Jenže firma IRI, která pro město návrh nového územního plánu připravuje, požádala, aby se kvůli novému dokumentu schválil dodatek smlouvy. Mimo jiné jde totiž o dodatečné práce, které mohou ovlivnit cenu zakázky i termín dodání.

Znovuotevřená ledová plocha na českobudějovickém náměstí.
Chcete bruslit na budějovickém náměstí? Musíte být očkovaní nebo po covidu

Někteří zastupitelé ale nechtěli dodatek schválit, radě města například vyčetli, že studie, která nebyla zadána jako veřejná zakázka a nebyli s ní ani oficiálně seznámeni, se má stát závaznou součástí připravovaného nového územního plánu. Většina koalice však odsouhlasila, že se práce přeruší, aby se našla shoda mezi městem a firmou IRI a nepřímo tak podpořila i začlenění nové studie mezi závazné podklady.

Senovážné náměstí

Na vlásku také viselo při jednání českobudějovického zastupitelstva schválení více než třiceti milionů korun na projektovou přípravu změn na Senovážném náměstí, kde má vzniknout třeba podzemní parkoviště.

Město vyhlásilo architektonickou soutěž, jejíž vítěz by měl zpracovat projekt úprav náměstí. Na samotnou soutěž jsou určeny odměny v řádu jednotek milionů korun. Při debatě o zadání projektu pro stavbu ale například zastupitel František Konečný upozornil, že se může jednat o práci, která se nevyužije, mimo jiné proto, že město nebude mít dostatek peněz na realizaci. To má totiž být přibližně půl miliardy korun.

U Ševětína se srazil kamion s autem, dva lidé jsou těžce zranění.
U Ševětína se srazil kamion s autem, dva lidé jsou těžce zranění

Podle předkladatele náměstka primátora Petra Holického se ale nyní neschvaluje i celá investice. A vedení města už dříve avizovalo, že na velkém projektu čeká podporu různých dotací. Rozpolcenost zastupitelstva ukázalo i první hlasování. Projekt podpořilo jen 22 zastupitelů, jeden hlas ke schválení chyběl. Vzápětí se debatovalo o tom, jestli všichni zastupitelé mohli hlasovat, protože byli i někteří připojeni jen přes internet. Hlasovalo se tedy znovu a tentokrát už byl návrh rady města schválen.