Přesvědčili se o tom mnozí návštěvníci sobotního jitrnicobraní v Borovanech. Na prvním ročníku povedené akce se jich během dne vystřídalo osm stovek.

Ti nejodvážnější se s gustem pustili i do soutěže o nejlepší jitrnici, a protože porota kromě vůně, chuti a vzhledu jejich díla hodnotila i umělecký dojem týmu, kolem zabijačkových dobrot se na zahradě restaurace Borovanský mlýn točili nejen profíci – ostřílený řezník a domácí mlynář, ale i skupinky čarodějnic, druidů a tým lékařů v operačních oblecích.

Soutěžní vzorky tak nesly stopy magie i vědeckého přístupu, ale leckomu se při získávání toho správného grifu hodila i základní lekce ručních prací. „Chytnetne střívko na konci, propíchnete, obtočíte takhle kolem prstů, ne naopak, jako když pletete,“ naváděla učedníky řeznického řemesla jedna z čarodějnic při výuce špejlování.

Při míchání té nejlahodnější hmoty nezapomněli soutěžící ani na to, že jitrnicobraní je součástí kulinářských zážitků Pohádkového království Zdeňka Trošky. V až pohádkový recept tak alespoň v debatě změnila snaha lékařského týmu: „Chybí tam česnek.“ „Já bych to přisolila.“ „Ještě to není ono, co tomu chybí?“ „Dejte tam myš,“ připomněl kolegům jeden z operatérů kuchařské umění Pejska a Kočičky.

Pilně se činili i členové ostatních týmů včetně nejmladšího účastníka Jakuba Dlouhého z Týna nad Vltavou. Ten právě v sobotu slavil dvanácté narozeniny a hned tak na ně jistě nezapomene. „Je to určitě lepší než obyčejně slavit. S nápadem sem jet přišel strejda, že mu volali, aby si opatřil převlek, někoho k sobě a přihlásil se do soutěže. A já souhlasil. Tak jsme sehnali obleky druidů a vyrazili,“ popisuje Jakub tak trochu rodinnou hurá akci.

„Týmu velí strejda, ten už jitrnice zkoušel dělat. Já je dělám úplně poprvé a docela mi to šlo,“ hodnotil své dílo. „Nejhorší bylo asi to plnění střívek,“ porovnává jednotlivé fáze řeznické práce. Práci s narážečkou si zkusil jen krátce, zato vytrvale pomáhal se střívky. „Dost praskala, to se pak moc nedá udělat opravdu hezké jitrnice,“ přiznává komplikace při práci.

Výsledek podle poroty nebyl vůbec špatný. Prvenství ale nakonec vybojovali doktoři. „Ve všech kritériích bodovali nejvíc. Na to, že jsou Pražáci, překvapili hlavně připravenou domácí buchtou,“ ocenil vítěze soutěže majitel restaurace a organizátor soutěže David Stibor.