V pondělí na Gymnáziu J. N. Neumanna studenti viděli dobové Filmové týdeníky a dokument Karla Strachoty U nás pomáhali taky připomínající paralelu okupace Československa s loňskou agresí ruské armády na východní Ukrajině. Se studenty pak besedoval historik Jihočeského muzea Jiří Petráš, který zasadil události tzv. pražského jara i okupace do historického kontextu. „Do projektu se zapojujeme hned od začátku," připomněl pedagog Martin Volný, organizátor projekce na škole. Studenti mají šanci dozvědět se o událostech od pamětníků a historiků víc, než co skoupé školní osnovy nabízejí.

Již o týden dřív 23. listopadu se promítalo i na Gymnáziu J. V. Jirsíka. „Hostem byl Jiří Chvojka, historik a numismatik z Jihočeského muzea, který nyní přednáší na Jihočeské univerzitě," uvedl pedagog Václav Kuneš. „Poutavě vyprávěl o klíčových meznících 20. století na příkladě historie své rodiny a pak se zaměřil na události srpna 1968, které prožil v okupované Praze. Studenty vyprávění i záběry zaujaly a rádi besedovali," dodal Václav Kuneš.

Dříve se promítání a besed na školách účastnili i pamětníci nacistické a komunistické totality. „Za nás chodil Ivan Mánek nebo Václav Dvořák, ale po jejich smrti nás už nikam nezvou," povzdechl si Stanislav Češka z budějovické pobočky Svazu pomocných technických praporů.