Od středečního do čtvrtečního večera vyšetřily laboratoře na jihu Čech podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové dalších sto suspektních vzorků. "Pozitivní byly tři. Všechny se týkaly mladých mužů z Písecka, kteří se nakazili při narozeninové oslavě po kontaktu s pozitivní osobou, která nepochází z jižních Čech. Spolu s ve středu pozitivně testovaným mladíkem z Prachaticka má tato rodinná akce na svém kontě čtyři infikované. Všichni jsou spolu s dalšími zúčastněnými umístěni v nařízené karanténě. Tento případ ukazuje, že obezřetnost a dodržování hygienických doporučení jsou stále na místě i v domácím prostředí,“ uvedla ředitelka Kvetoslava Kotrbová.

Čtyři okresy hlásí nulu

Písecko třemi novými případy onemocnění COVID-19 ztratilo dlouhodobě drženou pozici okresu s nulovým počtem aktuálně pozitivních. „Zcela bez evidovaných aktivních případů je ale nově Táborsko, odkud pocházel čtvrteční nově uzdravený pacient. V regionu jsou tedy i nadále čtyři ze sedmi okresů bez aktuálně pozitivních osob,“ poznamenala Kvetoslava Kotrbová.

Při tragickém střetu u Staré obory zemřel mladý řidič BMW.
OBRAZEM: Mezi Hlubokou a Týnem došlo k nehodě, mladý řidič BMW zemřel

Ze stávajících 12 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno osm na Prachaticku, tři na Písecku a jeden na Jindřichohradecku. Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Strakonicko a Táborsko hlásí aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy stále udržují s 28,87 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k čtvrteční 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 a s vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčilo více než devadesát procent všech nakažených, celkově v republice je to asi sedmdesát procent.

ilustrační foto
Vodafone hlásí výpadek. Jihočeši se nedovolají

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 15 762 osob. V povinné karanténě se k čtvrteční 18. hodině nacházelo aktuálně 67 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu ve čtvrtek zvýšil o 165 na celkových 3 241,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Samoplátci se mohou nadále nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem  v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích a na hraničním přechodu s Německem ve Strážném. V krajském městě najdou samoplátci odběrová místa před areálem výstaviště a v ulici U tří lvů.

Stavba dálnice. Ilustrační foto.
Pro pokračování jihočeské dálnice na Prahu se čekají tři nabídky

Podle verifikovaných dat KHS bylo ven čtvrtek večer na jihu Čech pozitivních kumulativně od začátku epidemie 105 žen a 80 mužů. Z celkových 185 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 36 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 18 z Jindřichohradecka a dvanáct z Písecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je dosud kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Sedmnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, třiatřicet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+. Kumulativní počet Jihočechů, kteří se vrátili ze zahraničí v rámci hromadných repatriací či samostatně a byli nebo ještě jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se ve čtvrtek zvýšil o dva na 358.