Přípravu pokrmů ze sto dvaceti kilogramového prasete ukázal na muzejním dvoře kuchař Jarmil Zahradil. „Vykošťuji plec z prasátka. Jsem tu od rána, abych připravil zabijačkové pochoutky, jako např. černou polévku,“ popsal.

Ilustrační foto.
Budějovičtí se rozhodují: Stavební parcely místo pole?

Opodál stál návštěvník Viktor Chalupa z Vitína, který si přišel vyzkoušet špejlování jitrnic. „Byla to premiéra, předtím jsem nikdy nešpejloval. Poprvé mi to nevyšlo, druhý pokus byl už lepší,“ smál se muž.

Návštěvníci si v sobotu Masopustní zabijačkou připomněli již druhým rokem masopustní zvyky jihočeského regionu, zaujala je rukodělná dílna a bavil i program pro děti. Jedinečnou atmosféru doplnili harmonikáři.

Staré budějovické nádraží v roce 1868.
Cesta „koňkou“ z Budějovic do Lince trvala čtrnáct hodin