Příležitostné jízdy se na železnici, kde skončil obvyklý osobní povoz, těší velkému zájmu veřejnosti. Podle Pavla Ryšlavého, místopředsedy spolku, se organizátoři snaží, aby byl program atraktivní a nebyla to jen projížďka vlakem. „Nabízíme program na celý den,“ říká Pavel Ryšlavý a připojuje, že je vedle propagace železnice zaměřen hlavně na rodiny s dětmi.

O víkendu se konala čtvrtá příležitostná jízda, která nabídla hned několik cest na vltavotýnské trati a zájem byl třeba o služby hrajvedoucího. „Rodiny s dětmi mohly během jízdy luštit kvíz s drobnými cenami pro výherce. Nejmenší zabavily železniční malovánky,“ popisuje Pavel Ryšlavý neobvyklé zpestření. Příprava akce ale trvá několik měsíců, je třeba sehnat sponzory, aby jízdné bylo přijatelné, připravit program nebo objednat vlak u Českých drah, které jsou spolupořadatelem jízd. Pavel Ryšlavý oceňuje i podporu obcí v okolí dráhy nebo vstřícnost společnosti ČEZ, kam třeba při víkendové jízdě vedla odbočná trasa.

Ve středu hráli v Týně nad Vltavou v ulicích místní muzikanti.
Muzikanti v ulicích se osvědčili i v Týně


Sobotní akci uspořádaly hlavně spolky Vltavotýnská lokálka a Art Centrum Záhoří. Zúčastnilo se i několik desítek cyklistů. Mimo jiné i proto, že se jízdy vlaků konaly společně se Závodem zrezlých šlapek, který pořádalo záhořské centrum.

Příští rok vltavotýnská trať oslaví výročí 120 let trvání a její fandové už pomalu přemýšlejí, jak si toto její jubileum nejlépe připomenout.