Kauzu proto odložili a nikdo za ni zřejmě nebude potrestán. Informaci našemu Deníku potvrdil krajský policejní mluvčí Jiří Matzner. „Vyšetřování případu jsme ukončili v závěru loňského roku. Pachatel je neznámý," uvedl ve stručnosti policejní mluvčí.

Bývalého primátora prý závěry vyšetřování nepřekvapily. On sám se domnívá, že policisté záměrně přistupovali k případu liknavě a údajně neměli zájem, aby byl řádně objasněn.

Podle exprimátora to dokazuje třeba skutečnost, že v samém počátku vyšetřování považovali policisté objevené odposlouchávací zařízení za amatérské a událost za banální. Později však údajně změnili názor a takzvanou štěnici naopak označili za vysoce sofistikovanou. A to až 
do takové míry, že si na její odborné prozkoumání museli přizvat experty z Českého vysokého učení technického 
v Praze. „Trvalo to rok a stejně se ničeho pořádného nedobrali," komentoval Juraj Thoma práci policie.

O nálezu odposlouchávacího zařízení v primátorově kanceláři se veřejnost poprvé dozvěděla na den přesně před dvěma lety, 16. ledna 2013. Juraj Thoma tehdy svolal tiskovou konferenci, na níž oznámil novinářům, že v jeho pracovně byl zřejmě až několik let umístěn nelegální odposlech. První dohledatelný záznam totiž pochází už z listopadu 2010. Poslední pak z doby těsně před odhalením.

Pořizovatel tak mohl sledovat všechna jednání v primátorově kanceláři, tedy například i ta s velvyslancem Spojených států amerických, senátory či poslanci českého parlamentu a ministry vlády. Dostal se tak i k důležitým obchodním informacím. „Jednalo se například o strategickém postoji a postupu města ve městských společnostech, například tolik známá kauza teplárna a spory s minoritním vlastníkem. Ten, kdo se k těmto informacím dostal, získal jednoznačnou informační výhodu. Nepochybně ji mohl ekonomicky využít a mohl tak dramaticky poškodit město," upozorňoval tehdy Juraj Thoma.

Demontáž „štěnice" pak trvala zaměstnancům radnice několik hodin, protože museli nejprve rozebrat nábytek, vystěhovat trezor a manipulovat 
s elektroinstalací. Juraj Thoma se dnes, stejně jako tenkrát, domnívá, že s instalací tak důmyslného zařízení musel nezjištěné osobě pomáhat někdo z výše postavených úředníků nebo zaměstnanců magistrátu. „Určitě to nebylo hotové během pěti minut, toho člověka tam musel pustit někdo ze zaměstnanců radnice. A je jasné, že to asi nebyla uklízečka," naznačuje bývalý primátor.

On sám se cítí být odložením případu poškozen. Argumentuje tím, že pokud by 
se něco podobného stalo třeba pražskému primátorovi, poslancům, ministrům nebo ředitelům velkých firem, rozpoutal by takový skandál, že by věc neřešili pouze policisté, ale i zástupci jiných orgánů činných v trestním řízení. A nikdo zodpovědný by si prý nedovolil zamést věc takříkajíc pod koberec. „Toho, kdo mi štěnici do kanceláře instaloval, zcela jistě nevedly pohnutky takové, aby mi pomohl a vylepšil můj mediální obraz. Zcela jednoznačným cílem bylo uškodit mi. Budu zvažovat, jak se s tím do budoucna vypořádám," uzavřel Juraj Thoma.