Počátky protestů popsal jako velmi mírný studentský happening: „Byl to klidný protest naštvaných, ale naprosto mírumilovných studentů. Nesouhlasili s náhlým ustoupením Janukovyče od plánu na prohloubení svazků s Evropskou unií. Šlo o asociační smlouvu. Studenti chtěli vyjádřit možná i docela naivní proevropský postoj. Janukovyč zareagoval nervózně 
a brutálně. Jako záminku pro první zásah měl ozdobení velkého vánočního stromu, kterému prý studenti svým shromážděním bránili." Nenásilné protesty se ale vyvinuly až do střílení ostrými náboji a mnoha mrtvými na obou stranách barikád.

Do Českých Budějovice přijela s Eugenem Kuklou  i Ukrajinka Ivanna Illyenko, sólistka baletu pražského Národního divadla. Snaží se podporovat krajany a informovat Českou republiku o situaci. Její otec Michajlo Illyenko je filmař a pedagog,  jehož studenti byli zatčeni poté, co natočili o Majdanu dokumentární film.  To, co se teď na Majdanu odehrálo v posledních dnech, uváděl Eugen Kukla jako nejčernější scénář.  Až další vývoj ukáže, jestli střelba utichne nebo dojde na Ukrajině k občanské válce.

„Občanská válka je jedním z možných, ale ne nevyhnutelných scénářů," uvedl Eugen Kukla. „Světové společenství by si to mělo uvědomit. Bohužel reakce Západu přicházejí o jednu či spíš jednu a půl fáze později. Aspoň že přicházejí. Kvituji verbální reakce ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, naopak Hrad reaguje minimálně."

Majdan popsala Ivanna Illyenko jako maketu světa. „Je to takový svět, jaký by ho oni chtěli mít. Je tam například univerzita Majdanu, každý den tam můžete jít na přednášku nebo se učit angličtinu, hrát obrovské šachy, fotbal. Je tam i knihovna, jsou tam kostely umístěné ve stanech, 
i ošetřovny a kuchyně. Opravdu celý svět."

I společně protestující lidé, jsou různí. Studenti, kteří tu pořádali kulturní akce, jsou odlišnou skupinou od bojeschopných veteránů afgánské války. Ti se prý nechali slyšet, že odsud odejdou buď jako vítězové, nebo mrtví. Přicházejí zprávy i o provokacích. S jistotou se nedá věřit nikomu. Pověst protestujících kazí skupiny silně nacionalisticky orientovaných bojovníků. Přestože se mluví o možnosti rozdělení Ukrajiny a připojení Krymu k Rusku, jsou podle slov Ivanny Illyenko na Majdaně i krymští Tataři, kteří připojení nechtějí.

Zásadní otázka debaty bylo, co by měla a mohla pro Ukrajinu udělat Evropská unie. Ivanna Illeenko smutně upozornila na pomalé reakce ze strany Evropy: „Slýchám,  že EU samozřejmě pomůže, ale až se situace zhorší. Ale co když to slyší máma někoho, kdo už tam umřel nebo je pohřešovaný? To je strašně neetické," zdůrazňuje a zmiňuje závažnost událostí: „Netýká se to jen Ukrajiny, ale i vás. Je to blízko a ta situace se může velmi zvrtnout. Rusko si staví impérium a Ukrajina je v cestě. Nemyslím si, že apetit Ruska skončí  u nás. Bylo by dobré, kdyby si to tu v Čechách uvědomilo co nejvíc lidí."