„Provoz lékárnické živnosti, která patřila mezi výnosné, vyžadoval původně rozlehlý dům, v němž by mohla být umístěna sušárna i přípravna léčiv," popsal ředitel českobudějovického archivu Daniel Kovář a doplnil, že první známý českobudějovický lékárník se podle záznamů jmenoval Jan a zemřel v roce 1507. Bydlel v domě číslo 16 na náměstí Přemysla Otakara II. v tomto domě měl pravděpodobně na konci 15. století i svou oficínu.

Jako další je znám také lékárník Petr, který zemřel v roce 1521. Také jeho lékárna se nacházela v centru města, v Krajinské ulici číslo 1. „Petrovým nástupcem v témže domě se stal lékárník Jiří a později Wolfgang. Sňatkem s vdovou získal lékárnu Jan Čankl, který ji 1542 přenesl do svého domu na náměstí Přemysla Otakara II. číslo 30," popsal historii lékáren v krajském městě Daniel Kovář. „Po smrti Jana Čankla lékárnu koupil Andre Gast a 1569 ji renesančně přestavěl. Od té doby začala být lékárna označována podle domovního znamení U Bílého anděla," říká historik. K tehdejšímu vybavení lékáren patřily krabičky na léky, hmoždíře, sklenice a džbány.

V letech 1602 až 1677 v Českých Budějovicích fungovala i druhá lékárna zvaná U Zlatého jednorožce v ulici Dr. Stejskala číslo 1. Zřídil ji Johann Hemmer, kterého vystřídalo několik dalších majitelů posledním byl nakonec městský lékař Thomas Leopold Langettl. Od něho lékárnu koupila roku 1677 městská rada a přenesla ji do domu v Piaristické ulici číslo 1. „Roku 1678 přešla do rukou Karla Franze Dietricha, který objekt prodal a v roce 1680 otevřel ve svém nově zakoupeném domě na náměstí Přemysla Otakara II. číslo 8 novou lékárnu, které se začalo říkat U Černého medvěda," popisuje osudy českobudějovických lékáren Daniel Kovář.

Až do druhé poloviny 19. století si Budějčáci museli vystačit s touto dvojicí lékáren U Bílého anděla a U Černého medvěda. Další lékárna vznikla roku 1885 v ulici U Černé věže číslo 21, dostala jméno U Matky Boží a jejím majitelem se stal Gustav Sazyma a jeho potomci.

Postupně pak začalo lékáren ve městě přibývat. „Roku 1910 otevřel Matěj Krásný čtvrtou českobudějovickou lékárnu U Bílého orla, která nejprve sídlila na Rudolfovské třídě a od 30. let na náměstí Přemysla Otakara II. číslo 26," popisuje Daniel Kovář. Lékárna U Svatého Huberta pak vznikla na pražské třídě v roce 1914. Po první světové válce pak lékárny dál přibývaly, v roce 1920 otevřel lékárník Ladislav Zelenka lékárnu na Lineckém předměstí na Lidické třídě, v roce 1929 založil Jan Siegl lékárnu U Černého koníčka, sídlící zpočátku v Jeronýmově ulici a od 30. let na Lannově třídě. V letech 1938 až 1939 postavil Bedřich Vychodil novou lékárnu v Suchém Vrbném v Dobrovodské ulici .

K dalším změnám došlo v roce 1946. Lékárna U Bílého orla a U Matky Boží přešly do národní správy a Sieglova lékárna U Černého koníčka byla zrušena. „Po roce 1948 došlo k vyvlastnění zbývajících čtyř soukromých lékáren, které od 1952 připadly do správy Okresního ústavu národního zdraví, při němž působil okresní lékárník," vysvětluje Daniel Kovář. Zásobování léky zajišťoval po 1950 národní podnik Jihočeská Medika České Budějovice, který v roce 1957 nahradila Krajská správa lékáren České Budějovice a od roku 1960 Krajský sklad léčiv a zdravotnického materiálu.

Postupně ve městě vznikaly nové lékárny, zároveň mizely ty původní jako byla lékárna U Bílého anděla či někdejší lékárna na Lineckém předměstí na Lidické třídě.

Po 1990 zanikla i lékárna U Černého medvěda. Lékárenská služba České Budějovice, která do 1990 patřila pod Okresní ústav národního zdraví a zajišťovala distribuci léčiv, ukončila svou činnost v roce 1997.

Dnes v Českých Budějovicích funguje celkem 37 lékáren, jež nabízejí nejen léky, ale i kosmetické nebo stravovací doplňky a další služby.