Do měsíce byla v evidenci nezaměstnaných, kde zůstává už šestý měsíc. Volná místa nejsou, obzvlášť pro lidi ve věkové kategorii 50 a více.

„Dlouhodobě je padesátiletých zhruba čtvrtina ze všech uchazečů o zaměstnání," řekl analytik trhu práce z českobudějovického pracovního úřadu Jiří Beran. Jak dále uvedl aktuální čísla, ke konci listopadu počet nezaměstnaných na Českobudějovicku vzrostl na 6620, z čehož padesátníků a starších bylo přibližně 1700.

„Rozeslala jsem už minimálně třicet životopisů, ale výsledek žádný," dokumentuje svým příkladem Houšková nesnadnost sehnat práci v oboru. Aby nerozšířila řady dlouhodobě nezaměstnaných, jichž je více než jeden rok bez práce nyní přes 22 procent, rozhodla se vyjít svému štěstí vstříc a úplně změnit svůj profesní obor.

Přihlásila se do kvalifikačního kurzu na maséra pro zdravotnická zařízení, naučila se manuální lymfodrenáže a v nedávné době také reflexologii plosky nohy. „Je to moje iniciativa, hradím si to sama, protože věřím, že se ve zdravotnických zařízeních uplatním. Péče o tělo je s nárůstem civilizačních chorob potřebná a stále více žádaná," je přesvědčená Houšková.