MAKRONKYMakronky jsou mandlové „laskonky" a jsou nejznámější francouzskou sladkostí. Snadno si je můžete udělat i vy.

Na těsto si připravte směs mandlového prášku a moučkového cukru v poměru 1:1. Ušlehejte sníh ze čtyřech bílků a přidejte cukrový sirup z 200 g cukru a několika lžic vody. Sníh vmíchejte do směsi mandlí a cukru. Malá kolečka těsta pečte na pečicím papíře 15 minut na 140 stupňů. Na náplň rozpusťte čokoládu, svařte se smetanou a vychlaďte. I těsto na makronky můžete obarvit kakaem.

Kuchař, jehož restaurace v Lorrientu je v průvodci Michelin a na jaře se dočká své první hvězdy, přivezl učňům například jedlé ústřice, typické jídlo z francouzského pobřeží Atlantiku. Ukázal, jak je otevřít a oddělit maso od mušle.

Jako jediná se odvážila vybranou mořskou pochoutku spolknout osmnáctiletá Hedvika Holtová ze čtvrtého ročníku. „Ústřice byly na celém dopoledni to nejzajímavější. Nikdy jsem neviděla, jak se s nimi pracuje, jak se otevírají, ani jsem je nikdy dříve neochutnala," chválila si s tím, že už by je znovu neochutnala.

Příležitost poslechnout si rady profesionála, stejně jako její spolužáci, uvítala. „Myslím si, že je hrozně zajímavé setkat se s někým takovým. Ukazuje nám věci, které vůbec neznáme, pro nás všechny je to skvělá příležitost," řekla studentka, která  s francouzskou kuchyni nemá skoro žádné zkušenosti a v této podobě ji viděla poprvé.

Laurent de Berrigauda upekl se studenty i světoznámé makronky, které si podle receptu Deníku můžete udělat doma.

Přítomnost profesionála ve školní kuchyni nebyla ale ničím neobvyklým. „Podobných příležitostí máme ve škole spoustu. Francouzský kuchař k nám jezdí každý rok a máme tady i jiné akce," uzavřela Hedvika Holtová.