Tu studenti třeboňského gymnázia svolali na Piaristické náměstí v Českých Budějovicích. Protest namířený zejména proti představitelce KSČM v čele krajského školství, začne v 17 hodin a zúčastní se ho i studenti dalších středních škol v kraji včetně vysokoškoláků.
Právě příprava transparentů protestující zaměstnávala nejvíce. „Radíme se i o tom, jak zajistit pódium pro řečníky," podotkl třeboňský gymnazista Dominik Hořejší.

Doplnil, že na improvizovanou řečnickou tribunu vystoupá například rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer nebo třeboňský botanik Jan Květ. „Oslovit jsem chtěl i Dagmar Havlovou, zatím se mi ji ale nepodařilo zkontaktovat. Nicméně to budu zkoušet dál," poznamenal student.

Přípravami na protestní shromáždění žijí i další školy v kraji. „Zbývá nám zařídit výrobu transparentů. Doufám, že vše stihneme bez problémů," sdělil student Jan Flíček z Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích.

Na demonstraci dorazí i někteří studenti Gymnázia Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec. Potvrdil to žák školy Jakub Mazanec.
Protestní shromáždění se uskuteční, i když se zhorší počasí, což meteorologové avizují. Studenti totiž dostali nabídku, že zázemím až pro několik set z nich by se mohl za hustého sněžení či deště stát kostel na Piaristickém náměstí.

Protestující podpořil i režisér Jiří Strach

Protestní naladění proti koaliční spolupráci sociálních demokratů a komunistů při řízení Jihočeského kraje se šíří i za hranice jižních Čech.
Jihočeským studentům, kteří protesty odstartovali, vyjádřil svou podporu známý režisér a herec Jiří Strach. Ten mimo jiné sdělil, jakou má radost z toho, že mladé generaci není lhostejný osud naší země.

„V Radě Jihočeského kraje by neměla mít na starosti resort školství a kultury představitelka KSČM. Tedy strany, která se dosud nevypořádala se svou neblahou minulostí, jejíž zástupci zlehčují zločiny komunismu a stále oslavují Klementa Gottwalda, který má na svědomí justiční vraždy mnoha lidí," uvedl Jiří Strach. Doplnil, že KSČM má k demokratickým hodnotám daleko a jak nás poučila historie, tyto hodnoty využívá jen k tomu, aby se mohla chopit moci.

Znepokojení nad tím, že sociální demokraté si jako koaličního partnera pro řízení kraje vybrali právě KSČM, vyjádřil v otevřeném dopise adresovaném hejtmanovi Jiřímu Zimolovi i lékař českokrumlovské nemocnice 
a českokrumlovský zastupitel za Nezávislé a Zelené Jan Vorel.

Podle hlavního organizátora studentských protestů Dominika Hořejšího z Gymnázia Třeboň trvá zájem i o podepisování petice proti složení krajské koalice. „Denně posílám petiční archy zájemcům, kteří je chtějí šířit dál," podotkl student.

Pod internetovou verzi petice se ke středeční 15. hodině podepsalo přes 10 000 lidí. 
A pod virtuální petici na podporu krajské radní pro školství Vítězslavy Baborové (KSČM) připojilo svůj podpis více než 3800 lidí.