Do hodin tělesné výchovy v prvních třídách základních škol, které zřizuje město České Budějovice, začali docházet profesionální trenéři. Jde o pilotní projekt, do kterého jsou zapojeny Základní školy Grünwaldova, Kubatova, Máj I a O. Nedbala. „ Hlavním smyslem je posílení odborných dovedností a kompetencí v tělocviku, protože na prvním stupni nejsou učitelé specializovaní na tělesnou výchovu, ale v podstatě učí všechno. Dojde tak k vzájemnému vzdělávání pedagogů i trenérů a dost možná k budování bližších vztahů mezi sportovními oddíly, školami i rodinami,“ říká náměstek primátora Tomáš Chovanec.

Od března do konce června 2022 budou trenéři ukazovat a cvičit prvňáčky základy basketbalu, volejbalu, gymnastiky a juda. „ V červnu společně projekt vyhodnotíme a pokud se osvědčí, můžeme ho postupně rozšiřovat i do vyšších ročníků dalších základních škol,“ dodává náměstek primátora Tomáš Chovanec.

Město podpoří také ekologickou výchovu ve školách. Rada města schválila celoroční zajištění ekologické výchovy pro českobudějovické děti v projektu Terminál 2022. „Terminál je projekt, který dobře funguje už od roku 2002 prostřednictvím Centra ekologické a globální výchovy Cassiopeia při Základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Nabízí širokou škálu výukových programů, vzdělávání a osvěty pro mateřské, základní i střední školy a také pro děti se speciálním potřebami, jde například o školu pro sluchově postižené či o Arpidu,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že město dlouhodobě usiluje, aby trvalá péče o životní prostředí vstoupila do obecného povědomí.