Na hnízdě se opeření krasavci objevili například v Ledenicích. "Včera jsem ho viděl na hnízdě," potvrdil Deníku starosta Ledenic Jiří Beneda v pátek 11. března 2022 s tím, že v městysu už dokonce pozorovali čapí dvojici. Hnízdí dá se říci v centru. Kousek od náměstí za hospodou, dali jsme jim tam stožár s podkladem pro hnízdo. Hnízdí tam už léta," doplnil Jiří Beneda. "Doufám, že je to ten náš," připojil starosta s úsměvem, protože někdy se na hnízdě objeví jiní ptáci, kteří pak letí dál.

Čápům věnuje speciální stránku Česká společnost ornitologická. Zájemci na ní mohou sledovat hnízdění čápů bílých. "Průběh hnízdění čápů sledujeme za pomoci mnoha dobrovolníků od roku 2014, kdy byl čáp bílý a čáp černý Ptákem roku. Sledování pokračuje i v letošním roce," upozorňuje web ornitologické společnosti.

Africké trhy v IGY Centru
Exotika v IGY: Budějčáci poznávali africké ovoce nebo koření ze Zanzibaru

Podle mapy na webu ornitologů už letos čápi byli pozorováni například ve Vodňanech nebo Netolicích. 

V regionu už se z tažných ptáků objevili třeba husy, racci v Českých Budějovicích nebo havrani také v jihočeské metropoli.

Vloni byly v jižních Čechách k odpoledni 16. března 2021 páry čápů v jižních Čechách zaznamenány nadšenci i profesionály ve Vodňanech (tam už v únoru možná první v regionu), Netolicích, Vlachově Březí a po jednom čápovi měli ve Strunkovicích nad Blanicí, Soběslavi, Volyni, Lnářích, Nové Včelnici, Dráchově, Milevsku a Mirovicích. Přílet čápů do regionu ovlivňuje například to, jestli zimují jen ve Španělsku či jižním Německu nebo až v Africe. Jestli už se objevili může každý uvést například na webu České ornitologické společnosti, která kvůli lockdownu vloni požádala o spolupráci veřejnost.

Zpozorovali jste také někde přílet tažných ptáků? Budeme rádi, pokud nám napíšete, zprostředkujeme vaše pozorování dalším čtenářům.